Postup:
-
Vypracujte cesto, ktoré bude mať konzistenciu blata. Ak miesite v robote, tak len dovtedy než sa spoja suroviny.
Premiestnite na dobre pomúčenú dosku a rozdeľte na 12 dielov a vytvarujte žemličky. Ukladajte na plech po 6 ks. Nechajte nakysnúť 4-5 hodín.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. so záparou 15 minút a na 200 St.c. bez zápary 15 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 200 g ražného kvásku + 200 g vody + 200 g celozrnnej ražnej múky.
- (Zmiešajte suroviny, nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite do cesta)
Cesto:
- 600 g rozkvas
- 700 g ražná chlebová múka
- 300 g mlieko
- 1 PL soľ
- 1 č.l. slad
- 6-8 lyžíc zrniečkovej zápary, ktorú si vopred pripravíte tak, že zrnká zalejete 70 St.C. teplou vodou po vrch a necháte vychladnúť.