Buchty ako od Babičky

A zasa tu máme krásne upečené buchty podľa môjho receptu od Majka.

Postup:

  • Múku premiešame rozkvasom, cukrom, mliekom, citrónovou kôrou, pridáme masť a maslo a žĺtky

    Pomocou hnetača vymiesime hladké cesto, ktoré drží pokope a odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.

    Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 7-10 mm.

    Cesto rozkrájame na 12-15 rovnakých častí (ak chceme väčšie buchty) alebo na 20 častí, na menšie.

    Do stredu každého kúsku cesta dáme za lyžičku slivkového lekváru a urobíme batôžtek, spoje postláčame a otočíme spojom nadol aby lekvár počas pečenia nevytiekol do vymastenej a múkou vysypanej ohňovzdornej formy a po bokoch jednotlivé buchty potierame roztopeným maslom. Ukladáme ich jednu vedľa druhej.

    Necháme 2 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.)

    Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút do zlatohneda.

    Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet mliekom a necháme trochu vychladnúť na mriežke

    Po vychladnutí posypeme buchty práškovým cukrom.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

2. júna 2020
“Najlepší recept aký som kedy vyskúšala. Iný už ani nerobím :)”
Petra

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Buchty ako od Babičky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g LM
  • 200 g Manitoba (alebo hladká múka)
  • 200 g mlieko (v letných horúčavách voda)
  • V mlieku (vode) rozmiešane Lievito madre a primiešame múku. Necháme pri izbovej teplote zdvojnásobiť objem.

Cesto:

  • Rozkvas
  • 600 g Manitoba (alebo hladká múka)
  • 150 g kryštálový cukor
  • 220 g vlažné mlieko
  • 80 g roztopené maslo (nie horúce)
  • 80 g bravčovej masti
  • 4 žĺtky
  • kôra z jedného citróna
  • štipka soli

Na náplň:

  • Slivkový lekvár

Na potieranie:

  • 50 g roztopeného masla

Na posypanie:

  • práškový cukor