Postup:
-
Múku premiešame rozkvasom, cukrom, mliekom, citrónovou kôrou, pridáme masť a maslo a žĺtky
Pomocou hnetača vymiesime hladké cesto, ktoré drží pokope a odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 7-10 mm.
Cesto rozkrájame na 12-15 rovnakých častí (ak chceme väčšie buchty) alebo na 20 častí, na menšie.
Do stredu každého kúsku cesta dáme za lyžičku slivkového lekváru a urobíme batôžtek, spoje postláčame a otočíme spojom nadol aby lekvár počas pečenia nevytiekol do vymastenej a múkou vysypanej ohňovzdornej formy a po bokoch jednotlivé buchty potierame roztopeným maslom. Ukladáme ich jednu vedľa druhej.
Necháme 2 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.)
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút do zlatohneda.
Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet mliekom a necháme trochu vychladnúť na mriežke
Po vychladnutí posypeme buchty práškovým cukrom.
Dobrú chuť želá Petronela Burianova
Recenzie receptu
Rozkvas
- 150 g LM
- 200 g Manitoba (alebo hladká múka)
- 200 g mlieko (v letných horúčavách voda)
- V mlieku (vode) rozmiešane Lievito madre a primiešme múku. Necháme pri izbovej teplote zdvojnásobiť objem.
Cesto:
- Rozkvas
- 600 g Manitoba (alebo hladká múka)
- 150 g kryštálový cukor
- 220 g vlažné mlieko
- 80 g roztopené maslo (nie horúce)
- 80 g bravčovej masti
- 4 žĺtky
- kôra z jedného citróna
- štipka soli
Na náplň:
- Slivkový lekvár
- Na potieranie: 50 g roztopeného masla
- Na posypanie: práškový cukor