Zdielať recept

Buchty ako od babičky

Postup:

  • Múku premiešame rozkvasom, cukrom, mliekom, citrónovou kôrou, pridáme masť a maslo a žĺtky

    Pomocou hnetača vymiesime hladké cesto, ktoré drží pokope a odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.

    Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 7-10 mm.

    Cesto rozkrájame na 12-15 rovnakých častí (ak chceme väčšie buchty) alebo na 20 častí, na menšie.

    Do stredu každého kúsku cesta dáme za lyžičku slivkového lekváru a urobíme batôžtek, spoje postláčame a otočíme spojom nadol aby lekvár počas pečenia nevytiekol do vymastenej a múkou vysypanej ohňovzdornej formy a po bokoch jednotlivé buchty potierame roztopeným maslom. Ukladáme ich jednu vedľa druhej.

    Necháme 2 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.)

    Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút do zlatohneda.

    Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet mliekom a necháme trochu vychladnúť na mriežke

    Po vychladnutí posypeme buchty práškovým cukrom.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianova

Recenzie receptu

2. júna 2020
“Super,dneska upecene,zajtra bérem do roboty kolegom❤️❤️❤️”
Monika
19. mája 2020
“Najlepšie buchty aké som kedy urobila. Pečiem ich už len podľa tohto receptu <3”
brisidka

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Buchty ako od babičky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas

  • 150 g LM
  • 200 g Manitoba (alebo hladká múka)
  • 200 g mlieko (v letných horúčavách voda)
  • V mlieku (vode) rozmiešane Lievito madre a primiešme múku. Necháme pri izbovej teplote zdvojnásobiť objem.

Cesto:

  • Rozkvas
  • 600 g Manitoba (alebo hladká múka)
  • 150 g kryštálový cukor
  • 220 g vlažné mlieko
  • 80 g roztopené maslo (nie horúce)
  • 80 g bravčovej masti
  • 4 žĺtky
  • kôra z jedného citróna
  • štipka soli

Na náplň:

  • Slivkový lekvár
  • Na potieranie: 50 g roztopeného masla
  • Na posypanie: práškový cukor