Postup:
-
Ak robíte verziu z droždia, z časti vlažného mlieka, z droždia a lyžičky cukru si urobte kvások a nechajte kysnúť asi 15-20 min.
Z kvásku a ostatných surovín vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, Pri verzii z kvásku asi 8 hodín (záleží od okolitej teploty a sily kvásku)
Nakysnuté cesto rozdeľte na 4 časti. Z každej vygúľajte valček s priemerom asi 3 cm. Nerobte hrubšie, ešte zdvojnásobia objem pri kysnutí a tiež pri pečení narastú. Valčeky nakrájajte na asi 2 cm kúsky a ukladajte na plech na pečenie vystlaný papierom naležato. nechávajte dostatočné medzery, aby sa pri kysnutí nezlepili.
Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny (závisí od okolitej teploty a sily kvásku). Mali by zhruba zdvojnásobiť objem. (pri verzii z droždia asi 20 min.)
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 St.C do zlatova. Môže to trvať asi 10-15 min. Nenechajte ich príliš dlho piecť, aby sa Vám nevysušili.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 150 g LM (alebo 20 g droždia)
- 570 g hladká pšeničná múka T 650
- 350 g mlieko
- 1 vajíčko
- 1 čl cukor (kto ich bude jesť len na sladko môže pridať viac)
- 1/2 čl soľ
- 30 g maslo