Postup:
-
8 hodín pred miesením cesta si pripravíme rozkvas, ktorý po nakysnutí keď zdvojnásobí objem primiešame k ostatným prísadám , okrem soli, Necháme postáť 45 min aby prebehla fermentolýza. Primiešame soľ a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme 4-5 Hodín nakysnúť. Záleží od okolitej teploty. Dôležité je, aby zdvojnásobilo objem.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov a každý z nich vygúľame na asi 50 cm dlhé pásy.
Môžeme ich tvarovať ako praclíky, žemle, rožteky, alebo preložíme na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
Vyformované pečivo necháme hodinu nakysnúť
Medzitým si pripravíme si lúh z vody a sódy bikarbóny. Necháme sódu rozpustiť vo vode a necháme zovrieť.
Pečivo premiestnime pomocou naberačky na 30 sekúnd ponoríme vo vode. Ak pláva na povrchu, po 15 sec. otočíme. Vyberieme a ukladáme na plech. Posypeme semiačkami, soľou a pečieme cca 30 min. na 210 stupňoch.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 150 g LM
- 150 g voda
- 150 g hladká pšeničná múka
- Nechajte nakvasiť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta
Cesto:
- hotový rozkvas
- 550 Manitoby (alebo hladkej pšeničnej múky)
- 150 g kyslá smotana
- 70 g. bravčovej masti s oškvarkami na drobno nakrájanými (môže byť aj bez oškvarkov)
- 150 g mlieko
- 2 ČL soli
- Na lúh: 1 l vody a 80 g sódy bikarbóny
- Rôzne semiačka na posypanie
- Hrubozrnná soľ na posypanie