Lievito madre, alebo pasta madre, je tuhý pšeničný kvas pochádzajúci z Talianska. V Taliansku z neho pečú ich nadýchané biele pšeničné chleby.
V Taliansku je teplejšie podnebie ako u nás a Taliani najmä preto používajú kvások Lievito madre, lebo jeho tuhá konzistencia zabezpečí to, že vydrží dlhšie bez opätovného kŕmenia najmä v teplých letných obdobiach, kedy kvásky veľmi rýchlo fermentujú. Čím tuhší kvas, tým pomalšie fermentuje.
Kvások Lievito Madre sa dá použiť na všetko. Upečiete z neho nadýchané chleby, i sladké pečivo. Nie je vhodný len na pečenie ražných chlebov.
Ak je kvások v dobrej kondícii vonia jemne orieškovo. Ak cítite kyslý zápach, znamená to, že je kvások hladný a treba ho nakŕmiť, dokonca možno aj prehodnotiť spôsob jeho kŕmenia, prípadne kvások ozdraviť.
Založenie kvásku Lievito Madre
Na prípravu budete potrebovať 150 g hladkej pšeničnej múky, 90 g vody, uzatvárateľný pohár, váhu, misku, 1 kávovú lyžičku medu, varešku, olivový olej.
1. deň:
Zmiešajte všetky suroviny v miske na tuhé cesto, z ktorého si urobte guľku, ktorú potrite jemne olejom, vložte ju do pohára, nastrihnite do kríža z vrchu a polejte pár kvapkami oleja, priložte vrchnák, jemne pritiahnite a nechajte 48 hodín stáť pri izbovej teplote. Nechajte ho na mieste, kde nie je prievan a je stabilná teplota.
2. deň:
Už na druhý deň bude vidieť pár prvé bublinky. Nie je to ale podmienka, takže ak sa neobjavia, neľakajte sa, objavia sa neskôr. Každá múka inak pracuje a každý má vo svojej domácnosti iné podmienky. Dnes kvások len sledujeme a nič s ním nerobíme.
3. deň
Kvások by mal už zdvojnásobiť objem a mal by byť mierne kyslo cítiť. Odoberieme z neho 100 g , a zvyšok vyhodíme. Zvyšný kvások vložíme do misky a pridáme k nemu 50 g vody, rozmiešame v nej kvások a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky. Zo surovín vypracujeme cesto, znovu z neho urobíme guličku, a olejujeme, narežeme do kríža a vložíme znovu do čistého pohára, jemne pritiahneme viečko a necháme kvasiť pri izbovej teplote.
4.-5. deň:
Ideálne teplota je asi 20-22 St.C. Pri tejto teplote narastie na dvojnásobok asi za 48 hodín. Tento údaj je veľmi individuálny. Ak máte doma chladnejšie, bude zdvojnásobený za dlhšiu dobu, ak máte teplejšie, bude mu to trvať kratšie. Preto si treba kvások sledovať a nakŕmiť ho vtedy, keď zdvojnásobí objem a začne mierne klesať. To je znak, že ho treba nakŕmiť. Ak si gumičkou označíte na pohári, pokiaľ siaha Vaše Lievito madre, uvidíte o koľko Vám narástlo. Niekto bude kŕmiť po 24. hodinách a niekto po 48. Záleží to od podmienok a baktérií, ktoré sa nachádzajú v múke a v prostredí kde sa nachádza.
Keď Vám už kvások zdvojnásobil objem a začal mierne klesať, nakŕmte ho tak isto ako zvyčajne, a to tak, že si odoberiete 100 g, a znovu nakŕmite so 100 g pšeničnej hladkej múky a 50 g vody. Zo surovín vypracujeme cesto, urobte guličku, naolejujte, narežte do kríža a vložte znovu do čistého pohára, tentokrát už pevne pritiahnite viečko a nechajte fermentovať pri izbovej teplote.
Kvások necháme znovu kvasiť dovtedy než zdvojnásobí objem a začne mierne klesať. Niektorý deň môže byť kritický a tak isto ako pri ražnom kvásku sa môže stať, že kvások bude mať niektoré dni zníženú aktivitu. Je to normálne. Môžete mu pomôcť tým, že pridáte lyžičku medu. Sledujte si ho a kŕmte vždy až zdvojnásobí objem a začne mierne klesať. A ďalej ho nechávajte narásť a pokračujte takto až dovtedy, kedy Vám kvások začne rásť už veľmi rýchlo, to znamená za menej ako 24 hod., (dokonca niekedy i menej) narastie a začne klesať, to je znak, že ho treba nakŕmiť obvyklým spôsobom, nechať pri izbovej teplote asi 4 hodiny a dať do chladničky.
Ďalšie kŕmenie bude nasledovať, až kvások zdvojnásobí objem a začne mierne klesať. Môže to byť za 24-48 hodín. Zopakujte predchádzajúce kŕmenie a to tak že ho nakŕmte obvyklým spôsobom, a to tak, že si odoberiete 100 g, a znovu nakŕmite so 100 g pšeničnej hladkej múky a 50 g vody. Zo surovín vypracujeme cesto, urobte guličku, naolejujte, narežte do kríža a vložte znovu do čistého pohára, utiahnite viečko a nechajte pri izbovej teplote asi 4 hodiny a dajte do chladničky do ďalšieho kŕmenia. Takto postupujte až to 30. dňa od začiatku zakladania kvásku.
Skúšať piecť môžete už z 20 dňového kvásku. avšak neprestávajte ďalej kŕmiť kvások podľa predchádzajúcich pokynov.
Na 30. deň máte stabilný silný kvások, ktorý Vám môže slúžiť celé roky, ak sa oňho budete dobre starať.
Kŕmenie kvásku
Kvások je treba kŕmiť vždy pred pečením. Nenechávajte si v pohári zbytočne veľké množstvo, skôr len toľko, koľko budete potrebovať k pečeniu. Čím častejšie kvások kŕmite, tým je silnejší a stabilnejší. Nenechávajte kvások hladný dlhšie ako 5 dní.
Kvások Lievito Madre sa kŕmi pomerom 100:50:100, to znamená, že si vždy navážte, koľko máte Lievita, pridajte polovičné množstvo vody, rozmiešajte ho vo vode a pridajte také isté množstvo múky ako máte Lievita. Vypracujte tuhé cesto, urobte z neho guličku, dajte do pohára a uzatvorte.
A teraz máte dve možnosti:
- alebo si ho nechajte nakvasiť pri izbovej teplote, ak chcete z neho hneď piecť. Po nakvasení si z neho odoberte na pečenie, a zvyšok dajte do chladničky a zasa pred pečením dokŕmte.
- alebo ak nechcete z neho hneď piecť, nechajte ho chvíľu nakvasiť a potom odložte do chladničky, kde sa proces kvasenia spomalí a Lievito bude rásť pomalšie.
Ako dlho ho necháte nakvasiť pri izbovej teplote znovu záleží, kedy chcete piecť.
Ak chcete piecť napríklad na druhý deň, stačí mu 4-5 hodín pri izbovej teplote a dajte ho do chladničky. Do druhého dňa Vám nakvasí na dvojnásobok a môžete z neho piecť.
Ak chcete piecť až za niekoľko dní, nechajte ho vonku len hodinku a dajte do chladničky.
Všeobecne je Lievito Madre pripravené na pečenie, keď zdvojnásobí objem. Ak začína klesať, vtedy už je hladné a treba ho pred pečením najprv nakŕmiť a nechať narásť na dvojnásobok.
Veľmi sa mi osvedčilo kŕmenie kvásku pred pečením na 100% hydratáciu, to znamená, koľko kvásku, toľko vody a toľko isto múky. Kvások sa ľahšie zapracuje do cesta a lepšie sa s ním pracuje.
Kvások prežije aj oveľa dlhšie obdobie bez kŕmenia, ale stráca na sile a bude ho treba ozdraviť.
Starajte sa dobre o svoj kvások, kŕmte ho a budete mať tie najnadýchanejšie chleby aké ste kedy jedli.
Komentáre (38)
bobello 23. apríla 2021
Zdravím. Ražný chlieb viem upiecť s LM kvásku?
Petronela Burianová 6. mája 2021
Ano, použite do rozkvasu LM, ale pridajte už ražnú múku
Sina 19. apríla 2021
Dobry den, cim mozem pri zakladani nahradit med? Mam nan alergiu.
Mozen pouzit cukor? Ak ano, aky druh a kolko?
Velmi krasne dakujem za radu.
Petronela Burianová 6. mája 2021
Nemusíte ho dávať vôbec
Ľubica 15. marca 2021
Dobrý deň, idem robiť prvýkrát LM. Návod je výborne napísaný, len sa chcem opýtať, či zakaždým mám po odobratí 100g kvásku zbytok vyhodiť. Ďakujem, Ľubica
Petronela Burianová 17. marca 2021
Dobrý deň, ano, vždy vyhodiť.
Zuzana 11. januára 2021
Dobrý deň,
zaujímalo by ma, či aj pri 100% hydratácii kvásku mám čakať, kým zdvojnásobí objem, alebo v tomto prípade to nie je potrebné.
Ďakujem za odpoveď
Petronela Burianová 11. januára 2021
Dobrý deň, ano samozrejme. Pri každom kvásku.
Kristina 1. decembra 2020
Dobrý deň prosím vás LM prikrmovať polohrubou či hladkou múkou?
Petronela Burianová 1. decembra 2020
Obidve sú vhodné
Kristina 16. novembra 2020
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. Není mi jasné…pracuji s LM. Teď jsem na IG viděla metodu,kdy LM (nebo tam to nazývají pasta madre) kyne ve vodě. Nedokázala jsem pochytit, zda je to kvasek,rozkvas či těsto. Udělali vždy srolovane těsto a měřili jak dlouho trvá než vyplave na hladinu. Mohla bych Vás požádat o vysvětlení?
Rovněž trochu tápu v rozdílu tuhého LM a klasického hydratovaneho kvasku.
Byla bych vděčná za strucne vysvětlení nebo odkaz na nějaké ucelené informace.
Děkuji za jakoukoliv odpověď a přeji krásné dny.
Petronela Burianová 17. novembra 2020
Dobrý deň, to čo vidíte na Instagrame, sú pokusy TOP pekárov, ktorí dávajú Lievito do vody predo, lebo v okolitom vzduchu je iné PH a tiež rôzne baktérie, ktoré Lievito môže pohlcovať. Aby sa tomu predišlo, dávajú ho kvasiť do vody, akoby ho týmto čistia. Pri našom pečení to vôbec nie je nutné. Tuhý pšeničný kvas je kvas nakŕmený pšeničnou múkou v pomere 1 diel kvasu + 1 diel múky + 1/2 dielu vody. Preto je menej hydratovaný a teda tuhý. Bežný ražný kvas sa kŕmi pomerom 1:1:1. Môžete maž ešte 100% hydratovaný pšeničný kvas a to znamená, že ho kŕmite takým istým pomerom ako ražný kvas a teda 1:1:1. Pekný deň želám
Mária Záňová 21. júna 2020
Dobrý deň. Kváskujem 2 roky, posledný mesiac aj z LM. Keď pečiem sladké pečivo z LM, cítim v ňom kyselkavú chuť. Robím z občerstveného LM , nenechám prekysnúť cesto, teplota miestnosti 21-23st.C, neviete mi poradiť čím to je? Inak je pečivo nadýchané, jemnučké, mäkké. Ďakujem.
Petronela Burianová 22. júna 2020
Dobrý deň, skúste si ozdraviť kvások. Veľmi dôležité je piecť zo zdravého kvásku
Jana 7. júna 2020
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať ohľadom zakladania kvásku. Prečo sa kvások po 4 hodinách dáva do chladničky? Pokiaľ už rýchlo rastie nemôže sa kŕmiť 2x za deň?
Ďakujem
Petronela Burianová 10. júna 2020
Ano, môže sa krmiť dvakrát za deň. Ide len o to, aby kvások neklesal a nehladoval. Ak ho budete častejšie kŕmiť, je to ok, ak bude vonku. treba dávať pozor na to, že keď začína klesať, treba ho nakrmiť.
Miroslava 3. júna 2020
Dobrý večer,
prosím Vás proč můj kvásek je pořad kyselý? Už si s ním nevím rady. Děkuji za odpověď
Petronela Burianová 3. júna 2020
Dobrý deň, pozrite si ďalšie články o kvásku a najmä ako ho ozdraviť. Treba ho zrejme kŕmiť častejšie a nenechávať vyhladovať. Vždy keď začína klesať nakŕmiť, ale v prvom rade by som ho ozdravila.
Bibs 11. mája 2020
😍 super návod a inštrukcie, ďakujem za inšpiráciu
Petronela Burianová 3. júna 2020
Ďakujem Bianka 🙂