Tajomstvo dokonalého piškótového cesta spočíva v tom, že je treba dať dvakrát toľko lyžíc všetkých ostatných základných surovín z počtu vajec. Takže nebudete potrebovať dokonca ani váhu a nemusíte si vôbec pamätať žiadne gramy. Stačí si raz odskúšať, aká dávka cesta je treba na Vami pripravený plech a už to môžete len opakovať.
Základný recept:
- 5 vajec
- 10 PL vlažnej vody
- 10 PL cukru
- 10 PL polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
Postup:
1. V jednej miske si oddeľte žĺtka od bielkov. Bielka dajte do druhej misky.
2. Žĺtka vyšľahajte s cukrom, vodou a vanilkovým cukrom do peny asi 5-10 minút robotom, alebo elektrickým šľahačom
3. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh.
4. V ďalšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a štipkou soli
5. Do žĺtkovej zmesi striedavo jemne rukou primiešavajte múku a bielka. Postupujte veľmi ľahko, aby bolo cesto pekné nabublinkované.
6. Cesto vylejete na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo do inej formy a pečiete vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C.
Z tohto cesta môžete pripraviť akýkoľvek rýchly koláč, môžete doňho pridať aj kakao, tvaroh, alebo nemletý mak.
Môžete ho kombinovať s ovocím, tvarohovými, alebo pudingovými plnkami.
Dobrú chuť želá Petronela
Komentáre (6)
Mili 23. septembra 2024
Dobrý deň,prosím vás ako dlho sa má piecť pri tých 180 stopňoch,alebo po akom čase môžem otvoriť rúru a spajlou oskúšať??
Mama vždy prízvukovala,že netreba zbytočne otvárať dvierka!!
Ďakujem.
Petronela Burianová 11. októbra 2024
Dobrý deň, každá rúra pečie inak a záleží aj na velkosti plechu, teda na hrúbke cesta. Keď už máte vrch zapečený nie je problém rúru otvoriť a špajdlou vyksúšať, či je cesto prepečené.
Jozef 13. januára 2021
Dovrý deň, ďakujem za recept. Sice som zabudol pridat vody, ale cesto je krasne. Zachvilku leti do rury
Petronela Burianová 19. januára 2021
Veľmi sa teším s Vami 🙂
Ivana 31. augusta 2020
Dobrý deň. A kedy treba pridať vodu??
Petronela Burianová 6. septembra 2020
Žltka vyšľahajte s cukrom a vodou do peny