Aby boli Vaše perníčky dokonalé, treba dodržať pár jednoduchých krokov:
Suché suroviny si pred pečením preosejte
Najdôležitejšie pri spracovaní cesta na perníčky je hustota cesta. Nedá sa jednoznačne odhadnúť pri tvorení receptu množstvo múky, keďže každá múka má inú vlhkosť a napríklad aj med je rôzne tekutý, lebo svetlý med obsahuje viac vody. Dôležité sú aj ďalšie suroviny. Preto by sme mali múku pridávať do cesta postupne.
Ak si dáte pozor na správnu hustotu, ktorá by mala pripomínať zemiakové cesto, budete mať vyhrané a medovníčky budú krásne nadýchané a pórovité. Pred pečením je dobré vykrojiť pár perníčkov a dať upiecť, aby ste vedeli, či je cesto v poriadku. Ak je riedke, cesto sa pri vykrajovaní bude lepiť a pri pečení sa vám rozlejú. Preto treba pridať múku. Horšie je to ak je príliš hutné. Či je husté vidíte už pri vaľkaní, cesto sa vám bude trhať. V tom prípade treba ešte konzistenciu cesta upraviť. Dá sa to pridaním vlažnej vody a dobre prehniesť.
Pozor aj na med. Aj keď konzistencia cesta môže vyzerať v poriadku, aj med môže byť príčinou toho, že sa perníčky pri pečení zdvihnú, ale neskôr klesnú. Stáva sa to vtedy, ak nie je med dostatočne tekutý a nespojí sa dobre s múkou. Ak sa Vám to stane, pridajte trochu teplej vody a minimum múky a prehneťte cesto rukami.
Aj kypridlo môže narobiť zle v ceste. ak ho je málo, cesto sa nedvihne a ak ho je naopak veľa, tak sa zdvihne, ale hneď aj klesne. ani chuť a farba takého perníka nie je dobrá. Ak ho dáte veľa, môžete to napraviť tak, že zamiesite ešte trochu cesta bez kypridla a to zmiešate s pôvodným cestom.
Perníkové cesto má rado, ak ho spracovávate rukou. Cesto je lepivé, je to normálne. Ako som písala vyššie, nepridávajte celé množstvo z receptu, ale časť si nechajte bokom. Ak treba, pridajte ešte trochu múky, ale snažte sa pridávať čo najmenej. Ak by ste pridali veľa, bude sa s ním zle pracovať a nebude pri vaľkaní držať tvar.
Cesto musí vyzrieť pri izbovej teplote zabalené do fólie a utierky 1-2 dni. Nedávajte ho do chladu, tam by vám zbytočne veľmi stuhlo a museli by ste ho zohrievať. A nebojte sa, že sa pokazí. aj keď ste doňho dali vajíčka, med je dostatočným konzervantom a vajíčka sa nepokazia.
Cesto pri vaľkaní rozdeľte a vaľkajte len menšie časti, aby sa Vám s ním lepšie pracovalo. Valček je dobré pred vaľkaním nechať schladiť v chladničke a formičky pravidelne múčiť, len dajte pozor, aby na perníčkoch nezostávala múka, preto po pomúčení ich vždy oklepnite.
Na plech ukladajte samostatne veľké a malé perníčky. Väčšie sa pečú dlhšie ako menšie, rozdiel ale je veľmi malý. Rúru nikdy neotvárajte prvé minúty. Po upečení ich odložte z plechu na mriežku, aby nevyschli.