Ako ste si všimli, pri pečení používam najmä múku Manitoba.
Táto, ktorú Vám chcem predstaviť je z www.bionakupy.sk. Názov Manitoba je odvodený od domorodých obyvateľov kanadskej oblasti Manitoba. Táto múka je špeciálna v tom, že počas miesenia a pečenia vytvára veľké množstvo lepku. V Taliansku vďaka Manitobe vytvárajú typickú “silu cesta” a pečú legendárne croissanty či bagetky.
Tajomstvo múky spočíva vo vysokom percente nerozpustných proteínov, glutenínu a gliadínu (75%). Pri kontakte s vodou začne gliadín produkovať lepok. Lepok vytvorí pevnú, elastickú sieťku umožňujúcu stúpanie cesta a tvorenie “bubliniek” zodpovedajúcich za jemnosť, nadýchanosť cesta.
Múka Manitoba je jednou z hlavných ingrediencií pri výrobe špeciálneho chleba, pizze a celkovo pomalého kvasenia. Svoje využitie si našla pri špeciálnom pečení – Panettone, Pandoro, Colomba, Bomboloni. Manitobu sme si zamilovali pri pečení francúzskych bagiet Bageuette a indických Chapati.
Manitoba múka sa vyrába mletím pšenice Manitol v mlyne Antico Molino Rosso na základe našej objednávky, takže vám garantujeme maximálnu čerstvosť múky. Pšenica Manitol sa pestuje priamo v Taliansku a Nemecku.
Krajina pôvodu: poľnohospodárstvo EU (Taliansko a Nemecko) – má všetky organoleptické a kvalitatívne vlastnosti rovnaké ako originálna múka zo pšenice tipu Manitol vypestovaná v provincii Manitoba v Kanade.
Testovanie kvality múky: Každá šarža je dôkladne testovaná chemicky, makrobiologicky a pod.
K manitobe často pridávam celozrnné múky, nakoľko v obale zrna je najviac prospešných baktérií, ktoré podporujú kvasenie. Špeciálne mám rada aj špaldové múky. Či už celozrnné, alebo hladké. Od bionákupov je špeciálna ŠPALDOVÁ MÚKA CELOZRNNÁ MLETÁ KAMEŇOM BIO 1KG ANTICO MOLINO ROSSO
Špaldovú múku môžete použiť namiesto bežnej pšeničnej múky v mnohých receptoch na pečenie vašich obľúbených múčnikov. Hodí sa aj na každodenné pečenie domáceho sladkého aj slaného pečiva (bábovky a perníky, kysnuté buchty, koláče, sušienky a cukrovinky, palacinky, chlieb, rožky, žemle). Vhodná je aj na prípravu kysnutých ciest. Pečivo vďaka nej získa jemne orieškovú chuť a arómu.
Táto múka:
má vysoký obsah bielkovín (až 17%), ktoré majú významnú nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako bielkovina bežnej pšenice
Tuk, ktorý obsahuje má priaznivé zloženie mastných kyselín najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín
Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok)
Vysoký obsah lepku v špalde jej dáva vynikajúce pekárenské vlastnosti a pečivo zostáva dlhšie čerstvé a šťavnaté
Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami
Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny v akejkoľvek podobe
Špaldová múka sa vyrába z odrody SPELTA (nie Tritticum dicoccum), ktorá je vhodnejšia na pečenie chleba a pečiva. Najkvalitnejšia odroda špaldy SPELTA sa pestuje v Rakúsku, Nemecku a Maďarsku.
Špaldová celozrnná múka sa vyrába mletím celého zrna špaldy na kamennom mlyne Antico Mulino Rosso na základe objednávky, takže vám bionakupy garantujú maximálnu čerstvosť múky. Aby sa zabezpečila maximálna kvalita, tak každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole. Navyše každá šarža múky sa testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov. Proces mletia na kamennom mlyne prebieha pomaly a veľmi šetrne, aby sa nezničili organoleptické vlastnosti čerstvej múky.
Za pozornosť stojí i RAŽNÁ MÚKA CELOZRNNÁ MLETÁ KAMEŇOM BIO ANTICO MOLINO ROSSO
Pečivo z ražnej múky je aromatické a ostáva dlho šťavnaté a čerstvé. Perfektne sa hodí na pečenie chleba s kváskom, perníkov a cestovín.
Raž je bohatá na vitamíny skupiny B, E, niacín a obsahuje minerálne látky horčík, draslík, vápnik, železo, síra a fosfor. Takisto je bohatá na rastlinné látky, napr. lignany. Raž má nižší obsah lepku a preto výrobky z nej sú ťažšie a hutnejšie.
Ražná celozrnná múka sa vyrába mletím raže na kamennom mlyne Antico Mulino Rosso na základe objednávky, takže vám bionákupy garantujú maximálnu čerstvosť múky. Aby sa zabezpečila maximálna kvalita, tak každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole.
Navyše každá šarža múky sa testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov. Proces mletia na kamennom mlyne prebieha pomaly, aby sa nezničili organoleptické vlastnosti čerstvej múky.
SEMOLIMOVÁ MÚKA
pochádza z talianskej tvrdej pšenice a melie sa na kamennom mlyne z dôvodu zachovania živín obsiahnutých v klíčku.
Používa sa najmä na výrobu kvalitných cestovín, ktoré majú vyššiu nutričnú hodnotu a nižší glykemický index. Vďaka väčšiemu množstvu lepku sa nerozvárajú, nie sú však vhodné pre celiatikov. Majú prirodzené žlté sfarbenie, pretože semolina obsahuje viac prírodného farbiva. Semolina je vhodná na prípravu bezvaječných palaciniek, zahusťovanie polievok a do pudingov.
Semolinovú celozrnnú múku odporúčame na kysnutie s pasta madre. Vhodná na výrobu cestovín a všetky druhy chleba, dokonca aj na veľké chleby. Vynikajúca na prípravu chleba kváskovými žienkami, ale aj na použitie s modernými strojmi na pečenie chleba.
Semolinová celozrnná múka sa vyrába mletím tvrdej pšenice na kamennom mlyne Antico Molino Rosso. Aby sa zabezpečila maximálna kvalita, tak každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole. Navyše každá šarža múky sa testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov. Proces mletia na kamennom mlyne
prebieha pomaly, aby sa zachovali organoleptické vlastnosti čerstvej múky a všetky živiny, ktoré sa nachádzajú v klíčku.
Biologické celozrnné múky pochádzajú z mletia celých zŕn, ktoré neboli ošetrené syntetickými pesticídmi a sú pre náš organizmus veľmi dôležité ako zdroj vlákniny (otrúb). Ak si vyberiete celozrnnú múku, tak odporúčame len takú, ktorá pochádza z ekologického poľnohospodárstva.
PRASTARÉ MÚKY
Počuli ste už niekedy o prastarej múke? Prastará múka je vlastne návrat ku pôvodným druhom zŕn, ktoré sa pestovali ešte v dávnych dobách.
Prastaré zrná neboli nikdy človekom geneticky modifikované, a preto majú oveľa nižší výnos ako bežnejšia a modernejšia pšenica. Vyznačujú sa dlhými klasmi s tmavými odtieňmi a nepravidelnými zrnami. Nie sú intenzívne spracovávané a to všetko tiež odôvodňuje vyššiu predajnú cenu v porovnaní s bežnými a modernými odrodami pšenice.
KAMUTOVÁ MÚKA
je žltkastej farby a má orechovú príchuť. Veľmi dobre stráviteľná a výrobky z kamutovej múky vydržia dlhšie čerstvé.
Kamut nie je názov obilniny, ale ochranná známka pre označenie obilniny s istými garantovanými vlastnosťami. Ochranná známka Kamut označuje obilninu, ktorá sa volá Khorasan a ide o starovekú odrodu tvrdej pšenice s významnými výživovými vlastnosťami.
Táto obilnina boli znovuobjavená v roku 1949 v egyptskej pyramíde v Dashare. Hovorí sa jej aj pšenica faraónov. Zrná, ktoré boli nájdené v pyramíde, daroval objaviteľ americkému letcovi. Jeho otec ich začal pestovať v americkom štáte Montana. Dnes sa kamut pestuje hlavne v USA, Kanade, Južnej Afrike, Belgicku a Austrálii.
Kamut khorasan má vyšší obsah bielkovín a minerálov, hlavne selén, zinok a horčík v porovnaní s modernými odrodami pšenice. Kamut khorasan má veľmi vysoký obsah selénu, ktorý má vynikajúce antioxidačné schopnosti.
Vďaka vysokému obsahu lipidov, ktoré produkujú v tele viac energie ako sacharidy, sa kamut khorasan označuje ako vysoko energetická obilnina.
Aj preto sa kamut khorasan a výrobky z neho doporučujú hlavne športovcom a ľudom, ktorí sú fyzicky a psychicky aktívni.
KAMUT® MUSÍ:
- byť staroveká odroda obilia typu khorasan
- byť pestovaný len v biologickom poľnohospodárstve
- mať bielkovinový profil 12-18%
- na 99% neobsahovať moderné odrody pšenice
- na 98% nevykazovať známky nákazy
- obsahovať od 400 do 1000ppb selénu
- nesmie sa používať v názvoch produktoch, ktorých percentuálny obsah je neznámy
- nesmie sa zmiešavať s modernými odrodami pšenice v cestovinách
Kamutová múka sa vyrába mletím kamutu na bežnom cylindrickom mlyne Antico Molino Rosso. Aby sa zabezpečila maximálna kvalita, tak každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole. Navyše každá šarža múky sa testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov.
MÚKA AURORA
predstavuje zmes 7 prastarých zŕn, ktoré rastú spolu na jednom poli. Táto múka predstavuje vlajkovú loď experimentálneho terénneho projektu Antico Molino Rosso, ktorý 8 rokov pestuje 8 odrôd prastarých zŕn každý rok. Aurora sa teda vyznažuje úžasnou chuťou, silou a skvelým obsahom bielkovín, nakoľko každá zo 7 prastarých obilnín dodáva tejto múku unikátne zloženie.
Aurora múka je polozrnná, čo predstavuje zlatú strednú cestu medzi spracovateľnosťou múky typu 0 a výživovými hodnotami celozrnnej múky.
PRASTARÚ MÚKU SI OBĽÚBITE, PRETOŽE PRASTARÉ ZRNÁ:
- neboli nijakým spôsobom nikdy človekom upravované
- sú oveľa menej spracovávané
- obsahujú oveľa menej lepku
- sú ľahšie stráviteľné
- zabraňujú rozvoju intolerancií
- sú chutnejšie a cennejšie
- ochraňujú biodiverzitu
Aurora prastará múka sa vyrába mletím celého zrna 7 prastarých obilnín na kamennom mlyne Antico Molino Rosso. Aby sa zabezpečila maximálna kvalita, tak každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole. Navyše každá šarža múky sa testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov.
Proces mletia na kamennom mlyne prebieha pomaly, aby sa zachovali organoleptické vlastnosti čerstvej múky a všetky živiny, ktoré sa nachádzajú v klíčku.
Biologické celozrnné múky pochádzajú z mletia celých zŕn, ktoré neboli ošetrené syntetickými pesticídmi a sú pre náš organizmus veľmi dôležité ako zdroj vlákniny (otrúb). Ak si vyberiete celozrnnú múku, tak odporúčame len takú, ktorá pochádza z ekologického poľnohospodárstva.