Postup:
-
Z uvedených surovín vypracujte hladké cesto. Tuk pridajte až po spojení všetkých surovín asi v polovičke miesenia. Cesto sa miesi naozaj veľmi dlho vzhľadom k tomu, že obsahuje veľa tuku. Nebojte sa preto premiesenia. Ak by cesto bolo riedke, pridajte trochu múky tak, aby bolo pekne kompaktne a dalo sa neskôr tvarovať. Veľmi to záleží od kvality masla a použitej múky. Ak máte radšej sladšie cesto, kľudne pridajte ešte cukor. Ale keďže je v koláči veľa sladkej plnky, mne toto množstvo stačilo.
Vypracované cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Mne to trvalo 24 hodín pri izbovej teplote. Ak robíte verziu z droždia, čas sa primerane skráti. Môže to byť asi 3-4 hodiny. Treba sledovať kedy je cesto na dvojnásobku.
Na plech si uložte papier na pečenie
Zmiešajte si džem, lekvár a mak.
Nakysnuté cesto rozdeľte na štvrtiny. Jednu štvrtinu použite na spodok koláča. Rozvaľkajte ju do kruhu a uložte do formy. Zvyšné 3/4 rozdeľte na 8 častí. Každú časť poprekladajte a ugúľajte do bochníčky. Následne vygúľajte na pramene dlhé asi 60 cm. Pramene po jednom vygúľajte postupne a plňte nasledovne:
Do zdobiaceho vrecka so špičkou s okrúhlym otvorom naplňte plnku. Použiť môžete aj pevný sáčik, ktorému odstrihnete roh.
Prvý vygúľaný prameň rozvaľkajte valčekom na šírku asi 6 cm. Po celej dĺžke v strede naplňte pás plnky. Následne plnku v ceste uzatvorte tak, že cesto preložíte cez plnku zhora nadol a zdola nahor a v strede dobre postláčate. Cesto je maslové, tak sa môže stať, že budete musieť viackrát postláčať spoj, aby sa neotvoril. Vygúľajte si ďalší prameň a naplnený prameň vložte doňho spojom nadol a znovu uzatvorte. Takto budete maž okolo plnky dvojité cesto a nestane sa Vám že Vám vytečie.
Pokračujte pokiaľ nebudete mať 4 hotové naplnené pramene. Dva a dva pramene medzi sebou prepleťte a uložte okolo po obvode formy.Do stredu koláča naplňte zvyšnú plnku, naukladajte rozpolené slivky a nechajte nakysnúť pri izbovej teplote. Mne koláč kysol cez noc pri teplote 20 St.C. Ak robíte z droždia, čas potrebne skráťte. Môže to byť asi 40-60 minút pokiaľ viditeľne nezdvojnásobí objem.
Pripravte si mrveničku tak, že rukami rozdrobíte uvedené suroviny tak, aby vznikla sypká maslová, ale suchá zmes.
Nakysnutý koláč posypte mrveničkou, okraje potrite bielkom a posypte makom.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C asi 40-50 minút podľa veľkosti formy a do zhnednutia okrajov.
Dobrú chuť želá Petronela.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 750 g pšeničná hladká múka
- 60 g med
- 300 g maslo
- 360 g mlieko
- 1 vajíčko
- 1 čl soľ
- 200 g kvások (alebo 1 kocka droždia)
Plnka
- 800 g slivkový lekvár
- 1 malý pohárik redšieho džemu (nemusí byť slivkový)
- 800 g mletý mak
mandľová mrvenička
- 1 diel mandľovej múky
- 1 diel hrubej alebo polohrubej múky
- 1 diel práškový cukor
- 1 diel maslo
Posyp
- biely a modrý nemletý mak