Postup:
-
1. Z uvedených surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré nechajte po vymiesení prikryté nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
2. Nakysnuté cesto rozvaľkajte, a natrite plnkou. Rozpolené a kôstok zbavené čerešne dobre vyváľajte v zemiakovom alebo kukuričnom škrobe a posypte nimi plnku.
Zrolujte do rolády, ktorú pozdĺžne rozrežte tak, že vám vzniknú dva pramene, ktoré medzi sebou zapleťte do vrkoča. Vložte do formy a nechajte finálne kysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii a asi 20 min.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 45-50 minút
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 50 g kvások LM, alebo 20 g droždia
- 200 g Manitoba, alebo chlebová T650 múka
- 200 g Polohrubá múka
- 150 g mlieko
- 70 g grécky jogurt
- 30 g cukor
- 30 g olej
- 1 žĺtok
- Štipka soli
- Vanilkový cukor
Na náplň:
- 400 g slivkový lekvár
- 200 g šipkový, alebo iný redší lekvár
- 200 g nemletý mak
- 2 kg čerešne alebo višne