Postup
-
Najprv si pripravte plnky:
Na makovú plnku si v 2/3 mlieka roztopte maslo a priveďte do varu. Prisypte cukor, mak a citrónovú kôru. Ak je plnka príliš hustá, prilejte ešte zvyšné mlieko. Nakoniec po uvarení a vychladnutí pridajte kandizovaný pomaranč.
Orechovú plnku urobíte tým istým spôsobom, len nakoniec pridajte nastrúhaný marcipán.Z uvedených surovín vypracujte nelepivé elastické cesto a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 6-10 hodín. Závisí to od teploty a sily kvásku. Pri verzii z droždia to môže trvať 2 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na dve časti,. Každú časť rozvaľkajte na čo najtenšie, jedno natrite orechovou plnkou a jedno makovou plnkou a zrolujte do rolády.
3. Roládu rozrežte pozdĺžne cez stred. Vzniknú Vám tak dva pramene makové a dva pramene orechové. vzájomne prepleťte orechový prameň s makovým a stočte do kruhu. Uložte do formy so stredom, alebo do tortovej formy a do stredu umiestnite pohár na zaváranie.
Nechajte finále nakysnúť a dvojnásobok.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. asi 45 minút.
Pripravte si rozvar. V pomarančovej šťave s rumom rozvarte cukor. Po upečení natrite pomarančovým cukrovým rozvarom a nechajte vychladnúť.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 120 g LM (alebo 30 g droždia)
- 750 g pšeničná hladká múka
- 150 g cukor
- 350 g mlieko
- 2 žĺtka
- 50 g olej
Plnka 1
- 500 g mletý mak
- 200 g kryštálový cukor
- citrónová kôra
- 200 ml mlieko
- 100 g maslo
- 150 g kandizovaný pomaranč
Orechová plnka
- 600 g mleté orechy
- 150 g cukor
- 150 g mlieko
- 100 g maslo
- 100 g nastrúhaný marcipán
Rozvar
- 50 ml pomarančová šťava
- 50 ml rum
- 100 g cukor