Jemné šišky

Postup

  • Ak sa Vám zdá cesto tuhé pridajte trochu mlieka alebo naopak ak je riedke pridajte trochu múky. Záleží od použitej múky a od toho či použijete maslo alebo masť.

    Vymiesiť cesto ktoré sa pekne odliepa od dna misy a je pekne hladké na povrchu a elastické. Ak cesto sledujete vidíte ako sa mení. Ku koncu miesenia začína byť oveľa pevnejšie. Trvať to môže aj 20 minút.

    Cesto necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hod. (Cas je len orientačný. Závisí od okolitej teploty a sily kvásku.) Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.

    Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 cm a vykrajujte šišky. Stred šišky zatlačte pomúčeným dnom pohára.

    Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny ak robíte kváskové a 20 min. Ak robíte z droždia.

    Nakusnuté vysmážajte v rozpálenom oleji. Po vysmažení šišky ukladajte na papierové utierky aby sa zbavili prebytočného oleja.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jemné šišky?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 150 g kvások alebo 20 g droždia
  • 350 g hladká pšeničná múka
  • 200 g polohrubá múka
  • 300 g mlieko
  • 60 g bravčová masť alebo maslo
  • 1 vajíčko
  • 80 g cukru
  • 2-4 pl rum
  • 1 čl soľ
  • Vanilka
  • Citrónová kôra

Plnka

  • lekvár podľa voľby