Postup
-
Ak sa Vám zdá cesto tuhé pridajte trochu mlieka alebo naopak ak je riedke pridajte trochu múky. Záleží od použitej múky a od toho či použijete maslo alebo masť.
Vymiesiť cesto ktoré sa pekne odliepa od dna misy a je pekne hladké na povrchu a elastické. Ak cesto sledujete vidíte ako sa mení. Ku koncu miesenia začína byť oveľa pevnejšie. Trvať to môže aj 20 minút.
Cesto necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hod. (Cas je len orientačný. Závisí od okolitej teploty a sily kvásku.) Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 cm a vykrajujte šišky. Stred šišky zatlačte pomúčeným dnom pohára.
Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny ak robíte kváskové a 20 min. Ak robíte z droždia.
Nakusnuté vysmážajte v rozpálenom oleji. Po vysmažení šišky ukladajte na papierové utierky aby sa zbavili prebytočného oleja.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 150 g kvások alebo 20 g droždia
- 350 g hladká pšeničná múka
- 200 g polohrubá múka
- 300 g mlieko
- 60 g bravčová masť alebo maslo
- 1 vajíčko
- 80 g cukru
- 2-4 pl rum
- 1 čl soľ
- Vanilka
- Citrónová kôra
Plnka
- lekvár podľa voľby