Postup:
-
Ak sa Vám zdá cesto príliš riedke, pridajte ešte trochu múky. Nie veľa, aby boli koláče jemné. Záleží od toho akú mrkvu máte, rozdiel je v obsahu šťavy v mrkve. Cesto ale nesmie byť tuhé.
Vymieste cesto, ktoré sa bude úplne odliepať od dna misy. Môže to trvať i 25 minút.
Nechajte nakysnúť asi 9 hodín. (pri vyšších teplotách sa čas kvasenia skracuje.) Cesto má zdvojnásobiť objem.
Zatiaľ si pripravte plnku:
Na cibuľke opražte na drobno nakrájanú slaninku. Cibule treba dať toľko koľko je slaninky.
Smažte pokiaľ nie je slaninka mierne opečená. Nechajte vychladnúť a pridajte bryndzu, a tvaroh a nadrobno nakrájaný medvedí cesnak. Ak nemáte medvedí cesnak, pridajte 5 strúčikov bežného cesnaku a vajíčko. Dobre plnku premiešajte a pridajte koreniny a bylinky podľa chuti.
Premiestnite na pomúčenú dosku, rozdeľte na rovnaké diely. Každý diel roztlačte na placku, do stredu každého dajte lyžicu plnky, a zabaľte do batôžka. Pozatláčajte dobre spoje a otočte spojom nadol. naplnený koláč znovu jemne roztlačte na placku hrubú asi 3-4 cm
Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny.
Po nakysnutí zatlačte stred pohárom, popichajte vidličkou a naplňte zvyškom plnky a podľa chuti. Na plnku môžete pridať syr, salámu, slaninku, údeninu. Kraje potrite olivovým olejom.
Pečte vo vyhriatej rúre na 180 St.C. asi 35 minút. Po upečení posypte nastrúhaným syrom, nasekaným cesnakom, alebo pažitkou a dajte do vypnutej rúry, aby sa syr roztopil.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 50 g kvások LM, alebo ražný
- 50 g múka
- 50 g voda
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 550 g špaldová hladká múka, alebo Aida 3.3
- 250 g najemno nastrúhaná mrkva
- 100 g biely jogurt
- 50 g mlieko
- 1 žĺtko
- 150 g maslo
- 1,5 čl soľ
- 1 čl slad
Plnka
- 3 veľké cibule
- 300 - 500 g oravská slaninka
- 750 g bryndza
- 250 g tvaroh
- 1 vajíčko
- medvedí cesnak, alebo 5 strúčikov bežného cesnaku
- bylinky
- koreniny