Zdielať recept

Multicereálne bosniačiky

Mala som potrebu upiecť niečo zdravšie a tak vznikli tieto bosniačiky. Alebo ak chcete malé chlebíky. Majú úžasnú chuť a chrumkavú kôrku vďaka pridanej bravčovej masti. No veď skúste a uvidíte. Piekla som ich z multicereálnej múky v kombinácii s Aidou od Bionákupy.sk, ale ak nemáte presne tieto múky, napíšem Vám aj alternatívy iných múk.
Ošatky som použila s priemerom 13 cm z Orionu. Môžete použiť aj malé misky, ktoré vysteliete utierkami, alebo malými handričkami a vysypete škrobom.

Postup:

  • Z nakvaseného rozkvasu a ostatných surovín vymieste kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby.
    Vymiesené cesto premiestnite do misy, kde ho budete prekladať každých 30-45 minút počas 4 hodín (v lete skrátiť na 3 hodiny)
    Po prekladoch cesto rozdeľte na 6-8 častí podľa toho aké máte ošatky, alebo formy. každú časť poprekladajte a stočte do ošatky.
    Nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Ak použijete chladničkové kysnutie, nechajte 1 hodinu pri izbovej teplote a potom vložte do chladničky. V chladničke nakysnutie môže trvať asi 12-15 hodín, ak budú kvasiť pri izbovej teplote, trvá to asi 3-4 hodiny.
    Nakysnuté bosniačiky vyklopte na vopred vyhriaty plech a pečte so záparou pri 250 St,.C 15 min. a bez zápary pri 200 St.C ďalších 20 min.
    Môžete ich použiť i na naplnenie polievkou. Odkrojte "čiapočku", vydlabte vnútro, ktoré nakrájajte na kocky, vyváľajte v olivovom oleji, v ktorom ste rozmiešali bylinky a koreniny podľa chuti. Poukladajte na plech na pečenie spolu s prázdnymi bosniakmi, ktoré ste vo vnútri potreli olivovým olejom. Bosniaky pred uložením na plech zvonku obaľte alobalom, aby neprihoreli. Je treba zapiecť len vnútro.
    Pečte pri teplote 250 St. C asi 10 min. do chrumkava. Takto upečené bosniaky môžete použiť na naplnenie polievkou, prípadne roztopeným syrom, do ktorého si môžete namáčať zapečenú nakrájanú striedku. Striedku môžete použiť aj na dozdobenie polievky, prípadne namiesto chleba k polievke.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Multicereálne bosniačiky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g pšeničná chlebová, alebo Aida 3.3
  • 100 g kvások LM (alebo ražný)
  • 100 g voda

Cesto:

  • 300 g rozkvas
  • 500 g multicereálna múka (alebo použite 250 g celozrnnej pšeničnej, alebo špaldovej múky + 250 g T650)
  • 300 g Aida 3.3 (alebo T650)
  • 550 g voda
  • 50 g bravčová masť
  • 2 lyžičky slad
  • 2 čl soľ