Postup:
-
Z nakvaseného rozkvasu a ostatných surovín vymieste kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby.
Vymiesené cesto premiestnite do misy, kde ho budete prekladať každých 30-45 minút počas 4 hodín (v lete skrátiť na 3 hodiny)
Po prekladoch cesto rozdeľte na 6-8 častí podľa toho aké máte ošatky, alebo formy. každú časť poprekladajte a stočte do ošatky.
Nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Ak použijete chladničkové kysnutie, nechajte 1 hodinu pri izbovej teplote a potom vložte do chladničky. V chladničke nakysnutie môže trvať asi 12-15 hodín, ak budú kvasiť pri izbovej teplote, trvá to asi 3-4 hodiny.
Nakysnuté bosniačiky vyklopte na vopred vyhriaty plech a pečte so záparou pri 250 St,.C 15 min. a bez zápary pri 200 St.C ďalších 20 min.
Môžete ich použiť i na naplnenie polievkou. Odkrojte "čiapočku", vydlabte vnútro, ktoré nakrájajte na kocky, vyváľajte v olivovom oleji, v ktorom ste rozmiešali bylinky a koreniny podľa chuti. Poukladajte na plech na pečenie spolu s prázdnymi bosniakmi, ktoré ste vo vnútri potreli olivovým olejom. Bosniaky pred uložením na plech zvonku obaľte alobalom, aby neprihoreli. Je treba zapiecť len vnútro.
Pečte pri teplote 250 St. C asi 10 min. do chrumkava. Takto upečené bosniaky môžete použiť na naplnenie polievkou, prípadne roztopeným syrom, do ktorého si môžete namáčať zapečenú nakrájanú striedku. Striedku môžete použiť aj na dozdobenie polievky, prípadne namiesto chleba k polievke.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g pšeničná chlebová, alebo Aida 3.3
- 100 g kvások LM (alebo ražný)
- 100 g voda
Cesto:
- 300 g rozkvas
- 500 g multicereálna múka (alebo použite 250 g celozrnnej pšeničnej, alebo špaldovej múky + 250 g T650)
- 300 g Aida 3.3 (alebo T650)
- 550 g voda
- 50 g bravčová masť
- 2 lyžičky slad
- 2 čl soľ