Ako zmeniť recept s droždím na recept s kváskom a naopak.

Ako zmeniť recept s droždím na recept s kváskom a naopak.

… a ako pridať kvások do iných druhov cesta.

Veľa z Vás má rôzne staré recepty, ktoré si ako poklady strážite. Čo ale keď je to recept z droždia a Vy si ho chcete urobiť s kváskom? Je to veľmi jednoduché a zvládne to naozaj každý.

Pri zmene receptu sú dôležité:

  1. Použité suroviny
  2. Časy kvasenia

 

  1. SUROVINY:

Podstata je, že všetky suroviny ktoré sú v pôvodnom recepte musia byť aj v novom recepte

Obyčajne sa v recepte s droždím píše, že treba urobiť kvások z určitého množstva tekutiny, droždia a niekedy aj múky.

Ak chcete tento recept urobiť s kváskom, jednoducho tieto suroviny (teda vodu a poprípade múku)  okrem droždia, ktoré vynecháte pridajte k ostatným surovinám v recepte. A pridajte potrebné množstvo kvásku.

Všeobecne platí, že treba použiť 10-20% kvásku z množstva múky.

Takže konkrétne:

Kysnuté cesto s droždím

750 g   hladká múka špeciál

30 g     droždie čerstvé

4 PL     cukor kryštál

1 ks      cukor vanilkový

70 ml olej

375 ml mlieko vlažné

štipka soli

Zo 100 ml mlieka, 100 g múky, lyžičky cukru a droždia si spravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť na teplom mieste asi 15 min. Pridáme zvyšok surovín a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok.

Prerobené na Kysnuté cesto s kváskom

750 g     hladká múka špeciál

100 g    kvások

4 PL       cukor kryštál

1 ks        cukor vanilkový

70 ml  olej

375 ml  mlieko

štipka soli

Zo surovín uvedených v recepte vypracujeme hladké nelepivé cesto. Zakryte fóliou a nechajte vykysnúť na dvojnásobok.

 

Ako vidíte, v recepte je vymenené len droždie za kvások.

 

Čo ak máme recept uvedený takto:

 

Kysnuté cesto s droždím

Pripravte si kvások zo 100 ml mlieka, 100 g múky, lyžičky cukru a 30 g droždia

650 g     hladká múka špeciál

4 PL       cukor kryštál

1 ks        cukor vanilkový

70 ml  olej

275 ml  mlieko vlažné

štipka soli

Kvások nechajte nakysnúť na teplom mieste asi 15 min. Ku kvásku pridáme zvyšok surovín a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok.

Kysnuté cesto s kváskom v znovu bude vyzerať rovnako, takže spočítame všetky suroviny a droždie vymeníme za kvások:

750 g     hladká múka špeciál

100 g    kvások

4 PL       cukor kryštál

1 ks        cukor vanilkový

70 ml  olej

375 ml  mlieko

štipka soli

Zo surovín uvedených v recepte vypracujeme hladké nelepivé cesto. Zakryte fóliou a nechajte vykysnúť na dvojnásobok.

 

Čo ak potrebujeme urobiť rozkvas?

Tu si treba povedať, že rozkvas v kváskovom recepte je potrebný vtedy, ak nemáme čerstvo nakŕmený kvások, v tomto konkrétnom prípade by to znamenalo, že pôvodný recept s droždím by vyzeral napríklad takto:

Rozkvas:

50 g hladká pšeničná múka + 50 g mlieko (alebo voda) + 50 g kvások (zmiešajte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok )

700 g   hladká múka špeciál

4 PL     cukor kryštál

1 ks      cukor vanilkový

70 ml olej

325 ml mlieko

štipka soli

Z nakysnutého rozkvasu a  surovín uvedených v recepte vypracujeme hladké nelepivé cesto. Zakryte fóliou a nechajte vykysnúť na dvojnásobok.

 

Ak chcete prerobiť naopak kváskový recept na recept s droždím, postupujete naopak. Vždy platí, že všetky suroviny, ktoré sú v pôvodnom recepte musia byť aj v prerobenom.

 

ČASY KVASENIA

Pred samotným miesením cesta je potrebné si pripraviť kvások, alebo rozkvas.

Prírodný kvások (alebo rozkvas), či už ražný, alebo pšeničný kvasí všeobecne 6-8, niekedy až 10 hodín. Záleží to od sily kvásku, okolitej teploty a baktérií v ovzduší. Tento proces môžeme urýchliť, alebo spomaliť tým, že ho umiestnime na teplejšie, alebo chladnejšie miesto. Neznamená to však napríklad vykurovacie teleso. Skôr mám na mysli chladnejšie alebo teplejšie miesto v miestnosti. Napríklad v zatvorenej rúre môže kysnúť rýchlejšie, nakoľko je tam ustálená teplota, a na chladnej dlažbe na podlahe pomalšie. Kvások môže kysnúť aj v chladničke, kde dokážeme jeho rast korigovať najlepšie. Ak napríklad potrebujete kvások (alebo rozkvas) použiť na druhý deň ráno, nakŕmte si ho  okolo 18.00 večer a o 22.00 ho dajte do chladničky, kde Vám dokysne do druhého dňa a máte záruku, že neprekysne.

Kvások z droždia kysne veľmi rýchlo a je nakysnutý na teplom mieste asi za 15 min.

Po zamiesení cesta pri každom recepte sú dva časy kvasenia. Prvé po vymiesení a druhé kvasenie po vytvarovaní.

Prvé kvasenie po vymiesení pri kváskovej verzii môže trvať znovu 6-10 hodín v závislosti  od sily kvásku a od okolitej teploty. Taktiež tu si viete kvasenie korigovať teplejším, alebo chladnejším miestom v miestnosti. Avšak pri niektorých kysnutých cestách, najmä kde je veľa tuku nie je vhodné dávať cesto do chladničky, nakoľko tam stuhne a kvasenie sa celkom zastaví. Po vybratí bude trvať niekoľko hodín, pokiaľ stuhnutý tuk povolí a kvasenie sa znovu rozbehne.  Nie je to však vylúčené.

Pri recepte z droždia prvé kvasenie trvá asi 2-2,5 hodiny na teplom mieste.

Druhé (finálne) kvasenie po vytvarovaní pečiva, alebo chleba pri kváskovej verzii trvá asi 2-4 hodiny. Znovu platí, že je to v závislosti od sily kvásku a okolitej teploty. Veľkú rolu tu hrá aj ročné obdobie.

Pri verzii z droždia finálne kvasenie trvá asi 20 min. na teplom mieste.

V každej fáze kysnutia platí, že cesto (alebo kvások) musí zdvojnásobiť objem.

 

Maslové a tukové pečivo

Tvorí samostatnú kapitolu. Pri týchto cestách obyčajne používame prášok do pečiva, vínny kameň, alebo sódu bicarbónu, prípadne salajku. Ak chcete použiť v takýchto cestách kvások, treba ponechať aj pôvodné kypridlo a kvások jednoducho pridať do cesta. Znovu platí, že kvásku by malo byť asi 20% z celkového množstva múky a musí byť čerstvo nakŕmený a nakysnutý na dvojnásobok . V takýchto receptoch má kvások úlohu spracovať múku na ľahšie stráviteľnú, ale potrebuje na to dostatočný čas.  To znamená asi 6-8 hodín pri izbovej teplote a cez noc v chladničke. Takto spracovávať cesto kváskom je vhodné pre ľudí s intoleranciou na bielu múku, alebo niektorú jej zložku.

 

Komentáre (12)

  • Peter Lupták 29. augusta 2023

    Pozdravujem..

    Aj keď som si neprešiel celou touto webovou stránkou ( prečítal som si len o príprave croissantov) zatiaľ , tak mi nedá nenapísať vám, že je to jedna veľmi dobrá stránka ako pre začiatočníkov tak aj pre pokročilých, ba dokonca dovolím si tvrdiť, že aj skúsení kuchári majú kde čerpať mnoho nových informácii k ich peofesionálnemu napredovaniu.
    Prajem veľa ďalších racionálnych článkov a ešte viac ich zdieľaní.
    Peter

  • Božena Holešinská 23. novembra 2022

    Dobrý den paní Petruško, mohla bych Vás poprosit, kolik mám dát kvásku LM – recept je 300 g celozrnné špaldové, 200 hladké špaldové, 7 g droždí, 3 lžíce oleje, 250 ml vody 1 lžíce cukru , 1 lžička soli, 50 g jedlé sody.
    Děkuji je to na stránce jimezdrave.cz/recepty/špaldové preclíky – chtěla je péct snacha.
    Holešinská Božena

  • Lucia 13. júla 2022

    Dobrý deň. Ak mám v recepte 7 g sušené droždie, môžem prerobiť recept na kvaskový ? Ďakujem

  • Anna 22. marca 2021

    Vedeli by ste mi poradiť s kváskovanim bezlepkovej múky?

  • best CBD gummies 15. februára 2021

    I am in fact delighted to read this web site
    posts which carries plenty of valuable facts, thanks for
    providing such statistics.

  • CBD for pain 11. februára 2021

    Pretty! This has been an incredibly wonderful post.

    Thanks for supplying these details.

Pridať komentár