Postup:
-
Klobásové hviezdičky:
Z uvedených surovín vypracujte cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte stuhnúť do druhého dňa v chladničke.
Stuhnuté cesto vyvaľkajte a povykrajujte tvary aké chcete, na spodný diel položte koliesko klobásky, mierne zatlačte, položte vrchný menší diel a posypte syrom.
Pečte pri teplote 180 St.C asi 20 minút než začnú ružovieť.Syrové trojuhoľníky:
Zo surovín vyrpacujte cesto, ktoré necháte do druhého dňa stuhnúť v chladničke.
Stuhnuté cesto rozdeľte na 4 časti, každú rozvaľkajte a vykrojte kruh. slamkou na pitie urobte dierky ako na syre a kruh rozrežte na 8 častí.
Pečte pri teplote 180 St.C asi 15-20 min. do chrumkavaOškvarkové pagáčiky:
Zo surovín vypracujte pevné nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to trvá asi 8 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Oškvarky rozmiešajte s masťou. Ochutnajte, či sú dosť slané, ak nie, prisoľte. Nakysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a natrite 1/3 mletých oškvarkov rozmiešaných v masti,
Natreté cesto preložte ako list do podlhovastej obálky na tri časti a nechajte 30 min. podkysnúť (pri verzii z droždia 10 minút) Opakujte 3x a nechajte aj po poslednom preklade podkysnúť.
Po poslednom nakysnutí rozvaľkajte na cca 1,5 cm, vykrajujte pagáčiky, ktoré uložte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie.
Nechajte ich ešte 1,5-2 hodiny (čas záleží od teploty v miestnosti a sily kvásku) podkysnúť (pri verzii z droždia 20 minút), potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte nastrúhaným syrom, alebo semienkami a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 St.C. asi 15-20 min. pokým nie sú pekné zlaté.Čedarové krekry:
Maslo vymiešajte do peny, V múke rozmiešajte práčok do pečiva a pridajte ostatné suroviny. Vypracujte cesto, ktoré sa bude lepiť, ale zabaľte ho do fólie a nechajte stuhnúť do druhého dňa.
Pripravte si plech na pečenie s papierom na pečenie a vysypte ho múkou. Premiestnite naňho stuhnuté cesto a rozvaľkajte ho rovno na plechu po celej ploche.
Radielkom rozrežte na štvorce, alebo kosoštvorce. Potrite rozšľahaným vajíčkom a bohato posypte sezamom.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 St.C asi 20 min. do chrumkava.Chutné chrumkanie želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Klobásové hviezdičky
- 450 g hladkej pšeničnej múky
- 125 g masla
- 125 g masti
- 200 ml kyslá smotana
- 1 čl soľ
- strúhaný syr na posyp
- klobása
Syrové trojuholníky
- 200 g syr
- 200 g maslo
- 200 g múka
- 2 ks žĺtok
- 1 čl soľ
- Voliteľné: 1 čl sušený cesnak, rasca
Oškvarkové pagáčiky
- 50 g kvások, alebo 10 g droždia.
- 250 g polohrubá múka
- 250 g hladká pšeničná múka
- 125 g maslo, alebo Palmarin
- 1 vajce
- 200 ml mlieko
- 2 čl soľ
- Náplň: 250 g mleté oškvarky, 2 PL bravčová masť
- Na potretie: vajíčko
- Na posyp: syr, semienka
Čedarové krekry
- 150 g masla
- 200 g čedar (alebo iný tvrdý syr)
- 150 g kyslá smotana
- 200 g hladká pšeničná múka (môže byť aj celozrnná)
- 1 žĺtok
- 1/2 lyžičky prášku to pečiva
- 1 čl soľ
- 1/2 čl čierne korenie
- 1 čl červená mletá paprika
- Na potretie: Vajíčko
- Na posyp: sezam, alebo iné drobné semienka