Postup
-
Zmiešajte suroviny na rozkvas a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Rozkvas musí byť zarovnaný a vtedy je pripravený na miesenie.
Marhule a slivky si nakrájajte na drobnejšie kúsky
Všetky ingrediencie na záparu zalejte vriacou vodou, krátko pomiešajte a nechajte vychladnúť.V mise mixéra zmiešame rozkvas, slad s kakaom a všetky ingrediencie na cesto. Miesime 5 minút, len kým sa všetko spojí.
Do cesta pridáme orechy a ovocie a miesime ďalších 5-10 minút.
Cesto mokrými rukami na doske, ktorú si postriekate rozprašovačom vodou, vytvarujeme do valca, ktorý vyvaľkáme v semiačkach. Cesto preložíme do dobre vymastenej obdĺžnikovej formy a pritlačíme do okrajov.
Cesto kysne 2-3 hodiny v teplom prostredí 28-30C, môžeme si pomôcť domácou "kysiarňou": do rúry dáme 2 hrnčeky s horúcou vodou a vložíme formu s chlebom.
Keď bude cesto vykysnuté (veľmi výrazne nenarastie, ale hore sa objavia trhliny a malé dierky), vyberieme ho z rúry a nahrejme ju na 250C. Chlieb postriekame vodou a prikryjeme alobalom. Po vložení chleba teplotu znížime na 230C a pečieme 30 min. Potom teplotu znížime na 210C, alobal odstránime, chlieb ešte raz postriekame vodou a dopekáme ďalších 30 min. Ak je vaša rúra veľmi “divoká”, po 15 minútach chlebík ešte raz postriekame, aby neprihorel.
Ražný chlieb najlepšie chutí po cca 8 hodinách po úplnom vychladnutí, takže buďte trpezliví a nekrájajte ho hneď, prídete o chuťĎakujem zo srdca Mykolovi za tento recept. Jeho originál a veľa iných receptov nájdete na stránke www.lievitomadre.sk
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas
- 80 g ražný kvások
- 80 g voda
- 80 g chlebová ražná múka
Zápara
- 10 g mletého sladu
- 20 g kakaa
- 1 čl zmesi korenín na perníčky (alebo štipka škorice, fenikelu, anízu, zázvoru, kardamonu, atď – čo máte radi)
- 120 ml vriacej vody
Voliteľné:
- vlašské orechy
- sušené slivky
- sušené marhule
- hrozienka
Cesto:
- 380 g hladkej ražnej múky
- 200 ml vody
- 30 g medu
- 10 g soli
- rozkvas
Na vysypanie formy
- ľubovoľné semiačka