Postup
-
Pripravte si rozkvas. Pri kváskovej verzii ho nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 6-8 hodín. Čas je orientačný. Záleží od sily kvásku a teploty v miestnosti. Pri verzii z droždia asi 20 minút.
Múku premiešame rozkvasom, mliekom, citrónovou kôrou, pridáme masť a maslo a žĺtky
Pomocou hnetača vymiesime elastické hladké cesto, ktoré drží pokope a odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, Pri verzii z kvásku asi 8-10 hodín.
Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 10-15 mm.
Kto chce, môže ho potrieť horčicou, alebo paprikovou nátierkou.
Cesto rozkrájame na pásy a navinieme na párky.
Necháme 2 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.) Pri verzii z droždia asi 20 min.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút do zlatohneda.
Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich mliekom a necháme vychladnúť na mriežke
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas
- 50 g LM (alebo 40 g droždia)
- 100 g Manitoba (alebo hladká múka)
- 100 g mlieko (v letných horúčavách voda)
- 1 čl med
Cesto
- Rozkvas
- 300 g Manitoba (alebo hladká múka)
- 110 g vlažné mlieko
- 40 g roztopené maslo (nie horúce)
- 40 g bravčovej masti
- 2 žĺtky
- 10 g soli