Božský Štedrák

K Vianociam pečiem toľko druhov  koláčov, že  zasa budem musieť zaniesť niečo susedom. Ale Štedrák, ten určite ešte musí byť. Môžete si ho urobiť v kváskovej verzii aj vo verzii z droždia. Uvádzam Vám tu obidve varianty. Recept je na celý klasický plech na pečenie, ak pečiete v menšom, alebo v takejto nádobe, urobte polovičnú dávku

Postup

  • Z ingrediencií si vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Pri kváskovej verzii to môže trvať 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
    Medzitým si pripravíme plnky. Každú jednotlivo zmiešaním všetkých ingrediencií, ktoré do danej plnky patria. Ak pridávame sneh z bielkov tak až po úplnom vychladnutí.
    Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a rozdelíme ho na 4-5 častí (kto robí ešte zvlášť lekvárovú plnku, rozdelí na 5 častí, ja som lekvárovú plnku spojila s makovou). Z toho 1 časť je na ozdobnú mriežku na vrchu cesta.
    Každú časť si vyvaľkáme na veľ mi tenko na veľkosť plechu. Prvú časť položíme na plech na papier na pečenie a potrieme makovou plnkou, na ňu položíme znovu plát cesta a rozotrieme orechovú plnku, na to znovu plát cesta a lekvárovú plnku a na ďalší plát cesta tvarohovú plnku.
    Posledné cesto nakrájame na pásy a do kríža uložíme na tvarohovú plnku.

    Finálne kysnutie 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.

    Štedrák dáme piecť do rúry na 170 st.C. na 50-60 minút. Po upečení mriežku potrieme rozpusteným maslom.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Božský Štedrák?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 150 g LM (alebo 40 g droždia)
  • 800 g hrubej pšeničnej múky
  • 300 g polohrubej pšeničnej múky
  • 550 g mlieka
  • 200 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 5 žĺtok
  • štipka soli
  • kôra z jedného citróna

Maková plnka:

  • 600 g mletého maku
  • 150 g kryštálového cukru
  • 400 g horúce mlieko
  • kôra z 1 citróna
  • sneh z 2 bielka
  • (ja som robila len z 400 g maku a 300 ml mlieka a pridala som 10 lyžíc lekváru a nerobila som už lekvárovú plnku)

Orechová plnka:

  • 600 g vlašských orechov
  • 150 g cukru
  • 300 g horúce mlieko
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • sneh z 2 bielkov

lekvárová plnka:

  • 10 lyžíc slivkového lekváru
  • 2 čl mletej škorice

Tvarohová plnka

  • 500 g tvarohu
  • 150 g cukru
  • 2 vanilkové pudingy prášok
  • 4 žĺtka
  • 1 vanilkový cukor