Tekvicový Fougasse

Chlieb Fougasse je typický pre francúzsku kuchyňu v provensálsku. Klasický fougasse sa tvaruje v podobe listu, alebo klasu. Ja som si ho tématicky prispôsobila . Pridala som tekvicové pyré a klasické Provensálske bylinky ktoré v pravom fougasse nesmú chýbať. Vďaka olivovému oleju získava tú správnu chuť a vláčnosť. Je úžasný aj len tak ho dzobať, alebo ako príloha k teplým aj studeným jedlám.

Suroviny sú na dva kusy.

Postup

  • Zo surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to môže trvať 2 hodiny, pri verzii z kvásku 6-10 hodín v závislosti od okolitej teploty a sily kvásku

    Po nakysnutí cesto rozdeľte na dve časti, každú poprekladajte, vytvarujte bochník a nechajte odpočívať. Pri verzii z kvásku asi 15 min., pri verzii z droždia 2-5 minút.

    Bochník roztlačte na plocho na asi 4 cm hrúbku. Naznačte si otvory a nožničkami ich povystrihujte. Z časti cesta urobte stopku na vrchu. Otvory vyrežte väčšie, pri kysnutí sa ešte zmenšia.

    Nechajte finálne nakysnúť pri verzii z droždia asi 20 min., pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny. Cesto sa musí zväčšiť asi o 1/2, až 2/3

    Pred pečením potrite bielkom, posypte nadrobno nastrihaným rozmarínom alebo semiačkami.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 250 St.C asi 10 min. so záparou (nemusí byť) a pri 200 St. C asi 20 min. bez zápary. Či je upečený vidíte podľa zlato-hnedej farby.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tekvicový Fougasse?
Kliknutím vyberte

Suroviny

  • 150 g LM, alebo ražného kvásku (alebo 40 g droždia)
  • 950 g hladká pšeničná múka
  • 420 g voda
  • 200 g tekvicové pyré (upečená rozmixovaná tekvica)
  • 40-60 g olivový olej
  • soľ
  • bylinky (tymián, oregano, rozmarín)

Na potretie

  • vaječné bielko
  • na drobno nastrihaný rozmarín
  • sezam