Postup
-
Zo surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to môže trvať 2 hodiny, pri verzii z kvásku 6-10 hodín v závislosti od okolitej teploty a sily kvásku
Po nakysnutí cesto rozdeľte na dve časti, každú poprekladajte, vytvarujte bochník a nechajte odpočívať. Pri verzii z kvásku asi 15 min., pri verzii z droždia 2-5 minút.
Bochník roztlačte na plocho na asi 4 cm hrúbku. Naznačte si otvory a nožničkami ich povystrihujte. Z časti cesta urobte stopku na vrchu. Otvory vyrežte väčšie, pri kysnutí sa ešte zmenšia.
Nechajte finálne nakysnúť pri verzii z droždia asi 20 min., pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny. Cesto sa musí zväčšiť asi o 1/2, až 2/3
Pred pečením potrite bielkom, posypte nadrobno nastrihaným rozmarínom alebo semiačkami.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 250 St.C asi 10 min. so záparou (nemusí byť) a pri 200 St. C asi 20 min. bez zápary. Či je upečený vidíte podľa zlato-hnedej farby.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny
- 150 g LM, alebo ražného kvásku (alebo 40 g droždia)
- 950 g hladká pšeničná múka
- 420 g voda
- 200 g tekvicové pyré (upečená rozmixovaná tekvica)
- 40-60 g olivový olej
- soľ
- bylinky (tymián, oregano, rozmarín)
Na potretie
- vaječné bielko
- na drobno nastrihaný rozmarín
- sezam