Postup
-
Ak robíte verziu z droždia, z časti mlieka z receptu, 30 g droždia a 1čl cukru si pripravte kvások, ktorý necháte nakysnúť asi 15 min.
Zo surovín na cesto, a z kvásku vymieste kompaktné nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to bude trvať asi 2 hodiny, pri verzii z kvásku asi 8-10 hodín podľa okolitej teploty. V lete sa môže čas skrátiť, v zime predĺžiť.
Medzitým si pripravte plnku tak, že vymiešate všetky suroviny, ktoré idú do plnky.
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik asi 0,7 cm hrubý. Polovičku natrite plnkou a druhú polovičku preklopte na plnku tak, že ju zakryje. Nakrájajte pásiky široké asi 4 cm. Každý pásik stočte do špirály a obtočte do uzla.
Nechajte zakryté finálne nakysnúť pri verzii z droždia asi 20 min., pri verzii z kvásku asi 3 hodiny. Opäť v lete sa čas môže skrátiť a v zime predĺžiť. Musia viditeľne zväčšiť objem.
Pečte pri teplote 180 St. C. asi 35 minút do zlatova
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 150 g LM, alebo ražného kvásku, alebo 30 g droždia
- 600 g hladká pšeničná múka
- 300 ml mlieko
- 110 ml olej
- soľ
Plnka
- 150 g maslo
- 150 g tavený syr
- cesnak podľa chuti, ja som dala pol hlavičky
- pažitka
- petržlenová vňat
- soľ
- Do plnky môžete pridať aj opraženú slaninku