Zdielať recept

Brioška ako obláčik

Základom tejto briošky je dobre vedený a pred pečením nakŕmený zdravý kvások, kvalitná múka a správne kvasenie cesta.  Kvások musí byť dostatočne silný, pravidelne kŕmený. Múka s vyšším obsahom lepku. Ja som použila Manitobu od www.bionakupy.sk, ale tiež je dobrá špaldová múka Pernerka, alebo iná chlebová múka. Kvasenie cesta je potrebné ustrážiť v oboch fázach. Najlepšie je ak Vám cesto takmer zdvojnásobí objem. Preto píšem “takmer”, lebo ak prešvihnete kvasenie, už to nejde vrátiť. Pri kvasení vo forme musí byť brioška ako pena, ale tak isto nesmiete nechať kvasiť príliš dlho. Ideálne je v lete pri vysokých horúčavách 1,5-2 hodiny a v zime asi 2-3 hodiny. V jesennom a jarnom období je to asi 2 hodiny.

Môžete do cesta pridať kandizované ovocie, čokoládu, alebo hrozienka. Podľa toho, na čo máte chuť.

Postup:

  • Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.

    Cesto rozdelíme na 3-4 bochníčky, ktoré utiahneme, uložíme do formy a necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny

    Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom

    Pečieme na 180 st.C. asi 40-45 minút .

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Brioška ako obláčik?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 50 g LM
  • 50 g voda
  • 50 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná chlebová múka

Cesto:

  • 300 g pšeničnej hladkej múky typ 0, T650, alebo Manitoby
  • 50 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 2 žĺtka (bielka na potretie)
  • 120 g šľahačková smotana
  • 100 g vody
  • 30 g oleja
  • 150 g cukor
  • 1 vanilkový cukor, alebo vanilka
  • kôra z citróna
  • štipka soli

Voliteľné:

  • kandizované ovocie
  • nasekaná čokoláda
  • hrozienka