Postup:
-
1. Ak robíte verziu z droždia, z časti mlieka z receptu, droždia a lyžičky cukru vymiešajte kvások, ktorý necháte nakysnúť 15 min. Ak robíte kváskovú verziu, toto vynechajte.
2. Z uvedených surovín vymieste kompaktné nelepivé cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá 6-10 hodín, pri verzii z droždia 1,5-2 hodiny. Záleží to od okolitej teploty.
3. Zatiaľ si pripravte plnku. Nastrúhajte jablká a nechajte ich pustiť šťavu. Šťavu vyžmýkajte a jablká zmiešajte s ostatnými surovinami.
4. Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku a časť z neho si obložte bokom na mriežku. Zvyšok rozvaľkajte a uložte do plechu na pečenie.
5. Na cesto roztiahnite plnku.
6. Zvyšok cesta ktoré ste si odložili rozvaľkajte a narežte na pásy, ktoré poukladajte na vrch.
7. Nechajte finálne nakysnúť 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty) Pri verzii z droždia asi 15-20 minút
8. Pečte pri teplote 180 St.C asi 40-45 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 300 g pšeničná hladká múka
- 300 g špaldová hladká múka
- 400 g mlieko
- 50 g olej
- 100 g LM (alebo 30 g droždia)
- 150 g cukor
Na náplň:
- 1,5 - 2 kg jabĺk
- 1 PL škorica
- 1 vanilkový puding prášok
- 100 g cukor