Zdielať recept

100% celozrný Kamutový chlieb

Tento Kamutový chlebík je úplne iný na aký sme zvyknutí. Nie je to balónik ako z čistej pšeničnej múky, je to fešák celozrnný a napriek tomu pekne nadýchaný a mäkučký. A veľmi zdravý. Nielen že je z celozrnnej múky, ale je z múky mletej v kamennom mlyne Antico Molino Rosso a nielen to, je z väčšej časti z Kamutovej celozrnnej múky, o ktorej som písala v predchádzajúcich receptoch. Je to prastará múka a  Kamutová celozrnná múka je veľmi dobre stráviteľná a výrobky z Kamutu vydržia dlhšie čerstvé. Obsahuje veľa selénu, zinku a horčíka. Nie je geneticky modifikovaná.

Všetky informácie o nej nájdete na https://www.bionakupy.sk/prastare-muky/

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s vodou a pivom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny. Vodu prilievajte opatrne, ja robím s veľmi hydratovanými cestami, radšej si 40 g nechajte a prilejte až pri miesení,

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete skráťte kysnutie na 4 hodiny

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 St.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Chrumkavé chlebíky želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept 100% celozrný Kamutový chlieb?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 380 g Kamutová Celozrnná múka
  • 100 g Pšeničná celozrnná múka
  • 100 g Špaldová celozrnná múka
  • 230 g pivo
  • 190 g voda
  • 1,5 čl soľ
  • 1 čl slad