Mini párty chrumkáčiky

Ja som ich robila z pľundrového cesta, ale môžete ich urobiť aj z domáceho lístkového cesta, a rovnako Vám poslúži aj kúpené v obchode. Recept na pľundrové cesto v kváskovej verzii aj vo verzii z droždia uvádzam nižšie. Na mojom blogu tiež nájdete recept na domáce lístkové cesto.

Postup:

  • Kvásková verzia:

    Na pečenie budete potrebovať aktívny a dobre nakŕmený kvások . Toto kŕmenie môže trvať 2 dni. Nikdy nenechávajte kvások úplne vyhladnúť.

    Ingrediencie a načasovanie (časy sú len orientačné, môžete si ich posúvať podľa potreby. Sú uvedené len na to, aby ste videli, ako dlho ktorá fáza trvá):

    Postup miesenia a prekladania cesta:

    1. Na cesto zmiešame v mise preosiatu múku, cukor a štipku soli, pridáme vodu, v ktorej sme rozmiešali kvások a roztopené vychladnuté maslo a v hnetači vypracujeme vláčne, nelepivé a pružné cesto. V prípade potreby pridáme ešte vodu. Môže nám to trvať 15-20 minút. Cesto musí byť pevné a pružné a elastické. Ak ho natiahnete, nesmie sa trhať. Ak sa trhá, mieste ďalej.

    2. Cesto následne necháme kysnúť asi 4-6 hodín. V zimnom období ideálne 6 hodín. Následne cesto vložíme na noc do chladničky.

    3. Zároveň si maslo pripravíme tak, že ho rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na rozmer asi 25x18cm.

    4. Keď vložíte maslo medzi papiere, mierne rukami ho roztlačte a trochu rozvaľkajte, potom pozahýbajte asi 4 cm papiera na pečenie na každej strane dospodu, vznikne nám taká obálka a ľahko sa nám to vyvaľká do požadovaného tvaru. (Ak robíte z polovičnej dávky, budete mať len jednu časť cesta, nedelíte ho) Maslo je treba nechať po vyvaľkaní v chladničke, pokiaľ ho nebudeme potrebovať.

    5. Na druhý deň okolo 10.00 je ideálne ak rozdelíme kysnuté cesto na dve časti a vložíme obidve cestá zabalené vo fólii do mrazničky na pol hodinu a po vybratí postupne po jednom vyvaľkáme na dva štvorce (o rozmeroch približne 50x50cm), do ich stredu na kosoštvorec uložíme maslo. (kto robí polovičnú dávku, má znovu len jeden štvorec). Jednotlivé cípy vyvaľkaného cesta poskladáme ako obálku do stredu tak, aby sme prekryli maslo. Pritlačíme na spojoch aby nám maslo nevytekalo.

    6. Poskladané cesto podsypeme na doske múkou (dávajme pozor, aby sa vôbec nelepilo na dosku, radšej podsypte ešte trochu múky.) a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 0.5 cm. Netlačme, aby nám maslo nevyšlo von. Len jemne trpezlivo vaľkajme, cesto po chvíli povolí samo.

    7. Rozvaľkané cesto začnete prekladať, nasledovne: najprv cesto zložíme na 3 časti, jednu tretinu sprava do ľava, jednu tretinu zľava do prava (ako keď sa skladá papier do úzkej obálky). Takto poskladané cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chlade. Môžete si pomôcť mrazničkou.

    8. Neurýchľujte ale tento krok, znovu platí čím lepšie bude cesto vychladnuté, tým menej sa bude lepiť a tým lepšie sa s ním bude pracovať.

    9. Po hodine asi o 12.00 cesto vyberieme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik, tak aby bola hrúbka cesta zas asi 0.5 cm a menej a preložíme cesto na 4 krát. Sprava do stredu, zľava do stredu, tak aby sa preložené strany stretli. Takto dosiahneme 4 preloženia. Opäť zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladničke, alebo pol hodinu v mrazničke.

    10. Po hodine asi o 13.30 zas cesto rozvaľkáme rovnakým spôsobom ako popísané vyššie a prekladáme opäť na 3 razy, zabalíme a znovu dáme na hodinu do chladničky, alebo na pol hodinu do mrazničky.

    11. Po hodine asi o 15.00 zas rozvaľkáme a prekladáme na 4 razy.

    Doteraz prekladanie trvalo zhruba 3 hodiny. Časy si môžete posúvať a začať skôr, alebo neskôr s prekladaním cesta. Podľa svojich možností si treba načasovať prácu s cestom. Ak chcete piecť v sobotu večer, alebo v nedeľu ráno, s kŕmením kvásku treba začať vo štvrtok ráno.

    Prekladaním sa vytvárajú jednotlivé lístkové vrstvy cesta a cesto nám zároveň kysne v chlade.

    Poprekladané cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky minimálne na hodinu vychladiť a následne ho rozvaľkajme a povykrajujme z neho potrebné tvary.

    Verzia z droždia:

    Postup miesenia a prekladania cesta:

    1. Vo vlažnom mlieku si rozrobte droždie a 1 lyžičku cukru. Nechajte nakysnúť 15 minút.

    2. zatiaľ si pripravíme maslo tak, že ho rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na rozmer asi 25x25cm. Keď vložíte maslo medzi papiere, mierne rukami ho roztlačte a trochu rozvaľkajte, potom pozahýbajte asi 4 cm papiera na pečenie na každej strane dospodu, vznikne nám taká obálka a ľahko sa nám to vyvaľká do požadovaného tvaru. (Ak robíte z polovičnej dávky, budete mať len jednu časť cesta, nedelíte ho) Maslo je treba nechať po vyvaľkani v chladničke, pokiaľ ho nebudeme potrebovať.

    3. Na cesto zmiešame v mise preosiatu múku, cukor a štipku soli, pridáme vodu, nakysnutý kvások a roztopené vychladnuté maslo a v hnetači vypracujeme vláčne, nelepivé a pružné cesto. V prípade potreby pridáme ešte vodu. Môže nám to trvať 15-20 minút. Cesto musí byť pevné a pružné a elastické. Ak ho natiahnete, nesmie sa trhať. Ak sa trhá, mieste ďalej.

    4. Cesto následne necháme kysnúť asi hodinu

    5. Nakysnuté cesto po hodine rozdelíme na dve časti a vložíme obidve cestá zabalené vo fólii do mrazničky na pol hodinu a po vybratí postupne po jednom vyvaľkáme na dva štvorce o rozmeroch približne 50x50cm, do ich stredu na kosoštvorec uložíme maslo. (kto robí polovičnú dávku, má znovu len jeden štvorec). Jednotlivé cípy vyvaľkaného cesta poskladáme ako obálku do stredu tak, aby sme prekryli maslo. Pritlačíme na spojoch aby nám maslo nevytekalo.

    6. Poskladané cesto podsypeme na doske múkou (dávajme pozor, aby sa vôbec nelepilo na dosku, radšej podsypte ešte trochu múky.) a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 0.5 cm. Netlačme, aby nám maslo nevyšlo von. Len jemne trpezlivo vaľkajme, cesto po chvíli povolí samo.

    7. Rozvaľkané cesto začnete prekladať, nasledovne: najprv cesto zložíme na 3 časti, jednu tretinu sprava do ľava, jednu tretinu zľava do prava (ako keď sa skladá papier do úzkej obálky). Takto poskladané cesto zabalíme do fólie a dáte do mrazničky vychladiť na 15-20 minút. Neurýchľujte ale tento krok, znovu platí čím lepšie bude cesto vychladnuté, tým menej sa bude lepiť a tým lepšie sa s ním bude pracovať.

    8. Po vychladení vyberieme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik, tak aby bola hrúbka cesta zas asi 0.5 cm a menej a preložíme cesto na 4 krát. Sprava do stredu, zľava do stredu, tak aby sa preložené strany stretli. Takto dosiahneme 4 preloženia. Opäť zabalíme do fólie a necháme schladiť 15-20 min. v mrazničke.

    9. Cesto rozvaľkáme rovnakým spôsobom ako popísané vyššie a prekladáme opäť na 3 razy, zabalíme a znovu dáme na pol hodinu do chladničky, alebo na 15-20 min. do mrazničky.

    10. Po vychladení znovu rozvaľkáme a prekladáme na 4 razy.

    11. Poprekladané cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky asi na hodinu a ihneď ho rozvaľkáme a použijeme na tvarovanie pečiva, alebo ho rovno po poslednom preklade dáme do mrazničky na použitie neskôr.

    12. Recept je na dve dávky cesta. A to z dôvodu, že je to zdĺhavý proces a toto cesto sa veľmi dobre mrazí.

    Vytvarované rožteky sú naozaj malé, aby to boli chrumkavé jednohubky.

    Pečieme ich pri teplote 180 St.C asi 30 minút do zlata.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mini párty chrumkáčiky?
Kliknutím vyberte

Cesto - kvásková verzia:

  • 150 g LM
  • 1000 g hladkej múky
  • 70 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 600 ml vody
  • 1 PL sladenky
  • Štipka soli
  • 2-3 čl korenie na pizzu
  • Presné množstvo tekutiny sa nedá presne určiť, lebo každá múka má inú savosť. Preto, ak s Vám zdá cesto príliš tuhé, dolejte viac tekutín, prípadne naopak dosypte múku.

Ďalej potrebujeme:

  • 600 g masla na laminovanie

Cesto - verzia z droždia:

  • 40 g droždia
  • 1000 g hladkej múky
  • 70 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 400 ml vody
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL sladenky
  • Štipka soli
  • 2-3 čl korenia na pizzu
  • Presné množstvo tekutiny sa nedá presne určiť, lebo každá múka má inú savosť. Preto, ak s Vám zdá cesto príliš tuhé, dolejte viac tekutín, prípadne naopak dosypte múku.

Ďalej potrebujeme:

  • 600 g masla na laminovanie