Zdielať recept

Chlieb Aurora

V tomto chlebe je použitá Prastará múka Aurora. Chlieb pripravený z tejto múky je unikátny z dôvodu bohatých výživových vlastností, unikátnej vôni a charakteristickej jedinečnej chuti. Múka Aurora predstavuje zmes 7 prastarých zŕn, ktoré rastú spolu na jednom poli. Táto múka predstavuje vlajkovú loď experimentálneho terénneho projektu Antico Molino Rosso, ktorý pestuje 8 odrôd prastarých zŕn každý rok. Aurora sa teda vyznažuje úžasnou chuťou, silou a skvelým obsahom bielkovín, nakoľko každá zo 7 prastarých obilnín dodáva tejto múku unikátne zloženie a nejedná sa len o 1 druh prastarého zrna. Aurora patrí medzi klenot, takže pomer a druhy prastarých zŕn je tajným receptom Antico Molino Rosso.

Aurora múka je polozrnná, čo predstavuje zlatú strednú cestu medzi spracovateľnosťou múky typu 0 a výživovými hodnotami celozrnnej múky. Viac sa dočítate v článku aké múky používam a odporúčam.

Táto múka sa neautolyzuje, nakoľko veľmi rýchlo nasáva vodu, odporúčam postup spísaný nižšie.

Použité múky kúpite tu: https://www.bionakupy.sk/muky-na-pecenie/

Postup:

  • 1. Zmiešajte Manitobu a celozrnnú pšeničnú múku s vodou a pivom a nechajte prikryté cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
    2. Pridajte Auroru a kvások, rukou chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu. Ak treba môžete pridať ešte trochu vody. Opatrne, stačí 10-20 g.
    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote.
    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.
    6. Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.
    7. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chlebíky želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Chlieb Aurora?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 400 g Manitoba Antico Molino Rosso
  • 70 g Celozrnná pšeničná Antico Molino Rosso
  • 100 g polozrnná múka Aurora Antico Molino Rosso
  • 200 g pivo
  • 200 g voda
  • 1 č.l. slad Antico Molino Rosso
  • 1 čl. soľ
  • 60 g kvások