Postup:
-
1. Zmiešajte tekutinu s múkou a nechajte prebehnúť autolýzu 1-2 hodiny
2. Primiešajte kvások a nechajte prebehnúť fermentolýzu 30-60 min.
1. Pridajte ostatné suroviny a dobre vymieste asi v robote 15 min, pokiaľ sa cesto neodliepa od stien misy. Skúste urobiť okienkový test. Ak natiahnete cesto oboma rukami, nesmie sa trhať, musí byť ako membrána. Ak sa trhá, domieste ešte rukami pokiaľ nebude tak pružné že sa pri teste nepretrhne.
2. Po vymiesení urobte lamináciu tak, že cesto natiahnete na namokrenej doske pokiaľ sa dá a poskladajte na tretiny zhora dolu a zdola hore a sprava doľava až vám vznikne bochník. Nechajte ďalej kysnúť prvú hodinu pri izbovej teplote a zároveň 2x po pol hodine preložte.
3. Cesto dajte kysnúť do chladničky na 12-24 hodín. Príležitostne preložte. Alebo nechajte nakysnúť pri izbovej teplote pokiaľ nezdvojnásobí objem.
4. Stočte do formy a dajte kysnúť ďalších 12 hodín do chladničky, alebo nechajte nakysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.
5. Pečte vo forme pri 250 st. C. 15 min. a ďalších 30 min. pri 200 st. C. Ak sa Vám zdá, že je zhora tmavší, prikryte v polovičke pečenia alobalom.
Upozorňujem, že časy sú orientačné. V každej chladničke sa cesto správa inak. Treba si to sledovať.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 50 g LM
- 50 g voda
- 50 g Pšeničná hladká chlebová múka
- Nechať nakvasiť a použiť ďalej do receptu
Cesto:
- Nakvasený rozkvas
- 520 g Manitoba, alebo pšeničná chlebová múka
- 100 g pšeničná celozrnná múka
- 400 g mlieko
- 80 g maslo
- 1,5 čl soli