Bratislavské rožky

Je to typická bratislavská špecialita so 400 ročnou tradíciou. Ich pečenie má dané pravidlá a kritériá. Cesto musí obsahovať 30% tuku a náplň 40% hmotnosti rožka. Náplň môže byť len maková alebo orechová. Musia sa vyrábať zásadne ručne a nesmú sa pridávať žiadne konzervanty. Ich tvar odlišuje od seba makové a orechové. Makové majú tvar „U“ alebo podkovy a orechové tvar „C“, alebo polmesiaca.

Postup:

  • Kvásková verzia:

    1. Z kvásku a ostatných surovín vymieste kompaktné cesto, ktoré sa bude odliepať od stien nádoby.
    2. Cesto nechajte nakysnúť.
    3. Nakysnuté cesto rozdeľte na dve časti.
    4. Každú časť rozdeľte na rovnaké 25 g kúsky. Vygúľajte ich a nechajte odpočívať asi 30 minút zakryté.
    5. Z plnky si urobte tiež kôpky po asi 25 g. Každú kôpku potom vygúľajte na valček.
    6. Gulôčky z cesta rozvaľkajte na ovál a do stredu každého vložte valček náplne. Cesto preložte cez náplň, poriadne na krajoch popritláčajte a zaviňte do rožka.
    7. Vygúľané rožky nezabudnite tvarovať podľa toho, aká je v nich náplň.
    8. Ukladajte ich na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie a nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
    9. V polovičke kysnutia ich potrite vajíčkom a nechajte zaschnúť. Následne ich znovu potrite a nechajte dokysnúť. Vajíčko na nich zaschne a vytvorí popraskanú štruktúru.
    10. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 St.C., asi 15 minút.

    Verzia z droždia:

    1. V časti mlieka, ktoré si trošku zohrejete aby bolo vlažné si rozrobte droždie a lyžičku cukru. Nechajte nakysnúť asi 15 –20 minút a použite do cesta.
    2. Primiešajte ostatné suroviny a vypracujte pekné kompaktné cesto, ktoré sa odliepa do steny misy.
    3. Cesto nechajte nakysnúť.
    4. Nakysnuté cesto rozdeľte na dve časti.
    5. Každú časť rozdeľte na rovnaké 25 g kúsky. Vygúľajte ich a nechajte odpočívať asi 30 minút zakryté.
    6. Z plnky si urobte tiež kôpky po asi 25 g. Každú kôpku potom vygúľajte na valček.
    7. Gulôčky z cesta rozvaľkajte na ovál a do stredu každého vložte valček náplne. Cesto preložte cez náplň, poriadne na krajoch popritláčajte a zaviňte do rožka.
    8. Vygúľané rožky nezabudnite tvarovať podľa toho, aká je v nich náplň.
    9. Rožky potrite rozšľahaným vajíčkom a nechajte kysnúť 20 minút. Po 10 minútach potrite znovu.
    10. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 St.C. asi 15 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Bratislavské rožky?
Kliknutím vyberte

Kvásková verzia:

  • 100 g LM kvásku
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g hrubej múky
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 200 g bravčovej masti
  • 1 vajce
  • 100 g cukru
  • Štipka soli

Maková plnka:

  • 300 g mletého maku
  • 180 g medu
  • 160 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 30 g strúhanky z piškót
  • Vanilkový cukor
  • Citrónová kôra
  • V 2/3 teplého mlieka rozpustíme maslo a med a privedieme k varu. Prisypeme mak a strúhanku. Krátko povaríme do zhustnutia. Ak je plnka príliš hustá, pridáme zvyšné mlieko. Pamätajte, plnka sa musí dať v rukách tvarovať, ak je redšia, môžu popraskať. Nakoniec pridáme citrónovú kôru.

Orechová plnka:

  • 350 g mletých orechov
  • 180 g medu
  • 100 ml mlieka
  • 20 g strúhanky z piškót
  • Rum
  • Škorica
  • V 2/3 teplého mlieka rozpustíme med a privedieme k varu. Prisypeme orechy a strúhanku a pridáme rum. Krátko povaríme do zhustnutia. Ak je plnka príliš hustá, pridáme zvyšné mlieko. Pamätajte, plnka sa musí dať v rukách tvarovať, ak je redšia, môžu popraskať. Nakoniec pridáme škoricu.

Verzia z droždia:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g hrubej múky
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 200 g bravčovej masti
  • 1 vajce
  • 20 g droždia
  • 100 g cukru
  • Štipka soli