Zdielať recept

Makovičky

Postup:

  • 1. Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, je dôležité, aby ste miesili tak dlho, pokiaľ s úplne neodliepa od misy. mne to trvalo 15 min.
    2. Cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
    3. Cesto rozdelíme podľa toho, aké ich chceme mať veľké na rovnaké diely a upletieme klasické vrkoče.
    4. Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny
    5. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom
    6. Pečieme na 180 st.C. asi 35 minút do zlatova.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Makovičky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g LM
  • 100 g voda
  • 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
  • (Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol. Nakysnutý rozkvas použite ďalej do cesta.)

Suroviny:

  • Hotový rozkvas
  • 700 g pšeničnej hladkej múky
  • 2 žĺtka
  • 200 g šľahačková smotana
  • 125 g vody
  • 30 g oleja
  • 5 PL cukor
  • 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
  • kôra z citróna
  • štipka soli