Postup:
-
1. Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, je dôležité, aby ste miesili tak dlho, pokiaľ s úplne neodliepa od misy. mne to trvalo 15 min.
2. Cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
3. Cesto rozdelíme podľa toho, aké ich chceme mať veľké na rovnaké diely a upletieme klasické vrkoče.
4. Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny
5. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom
6. Pečieme na 180 st.C. asi 35 minút do zlatova.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g LM
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
- (Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol. Nakysnutý rozkvas použite ďalej do cesta.)
Suroviny:
- Hotový rozkvas
- 700 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka
- 200 g šľahačková smotana
- 125 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- štipka soli