Börek

Je to turecké národné jedlo. Je to niečo ako naša strúdľa plnená rôznymi plnkami ako napríklad mleté mäso, ovčí syr, špenát…

Ja som ho robila z domáceho lístkového cesta, ktoré som naplnila a stočila do malých slimákov.

Príprava tohto cesta je náročnejšia, ale o to je výsledný koláč chutnejší.

Postup:

  • 1. Jedno aj druhé cesto vypracujte zvlášť.

    2. Obidve cestá vyvaľkajte každé zvlášť na pomúčenej doske. Na vodové cesto položíme tukové cesto a poskladáme z obidvoch strán do stredu a potom ešte na polovičku. Cesto trochu pomúčte a dajte na 20 minút do mrazničky.

    3. Po vybratí z mrazničky cesto vyvaľkajte a znovu poskladajte a vráťte znovu na 20 minút do mrazničky

    4. Zopakujte to ešte raz

    5. Cesto môžete hneď použiť, alebo uskladniť v mrazničke.

    6. Vyvaľkané cesto naplňte zvolenou náplňou a môžete urobiť závin, ktorý stočíte do slimáka, alebo urobiť malých slimákov ako ja.

    7. Plnka: kvalitné mleté mäso opečte na oleji, pridajte korenie, soľ, cesnak, môžete aj oregano, tymian. Po vychladnutí pridajte roztrúsený feta syr a naplňte.

    8. Pečte pri teplote 200 St.C. asi 20 minút (ak robíte jedného veľkého slimáka do formy, pečte 35-40 minút.

Recenzie receptu

19. mája 2020
“Tak toto je naše milované jídlo, které si jako první kupujeme v Chorvatsku na dovolené :-):-):-) ještě nás naučili börek přelít dipem ze zakysané smetany a trochu česneku :-) letos nevím, jak to s dovolenou dopadne, tak si ho určitě uděláme doma. :-) Děkuji za skvělé recepty :-)”
Ivana

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Börek?
Kliknutím vyberte

Tukové cesto:

  • 150 g hladká múka
  • 370 g maslo

Vodové cesto:

  • 300 g hladká múka
  • 2 ks žĺtok
  • 3 PL ocot
  • 150 ml voda
  • Štipka soli