Zdielať recept

Dokonale nedokonalé pečivo s chedarom

Postup:

  • Cesto má byť vláčne, nelepivé, nie príliš tuhé. Ak použijete iný typ , možno bude treba pridať múku alebo vodu, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Každá múka má inú savosť.

    Postup:

    Z uvedených surovín vypracujete vláčne nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Po vymiesení cesto roztiahnite na naolejovanej doske, posypte chedarom a poskladajte.

    Cesto preložíme do nádob, v ktorej bude finálne kysnúť a počas prvých dvoch hodín ho prekladáme každých 30-45 minút.

    Po uplynutí dvoch hodín máte tri možnosti:

    1. Necháte kysnúť pri izbovej teplote zhruba 9-10 hodín pokiaľ nezdvojnásobí objem

    To znamená, ak chcete piecť v ten istý deň večer, zamiesite asi okolo 9.00 hod ráno a večer asi okolo 19.00 pečiete.

    2. Dáte kysnúť do chladničky, kde Vám cesto nakysne približne za dvojnásobný čas. Treba si ho sledovať, nakoľko každá chladnička má iné podmienky.

    To znamená, ak chcete piecť až na druhý deň večer, zamiesite večer predchádzajúci deň pred dňom pečenia.

    3. Môžete kombinovať chladničkové kysnutie a kysnutie pri izbovej teplote., kde si viete kysnutie prispôsobiť svojim potrebám.

    V každom prípade sa riaďte tým, že cesto musí zhruba zdvojnásobiť objem a dávajte pozor na to, že iná je doba kysnutia v lete a iná v zime.

    Po nakysnutí cesto rozdeľte na rovnaké diely zhruba 100 g , vytvarujte a utiahnite malé bochníčky, ktoré nechajte zakryté oddychovať 20 minút.

    Po uplynutí tohto času každý bochníček trochu rozvaľkajte a zrolujte. Pri rolovaní uťahujte. Na koncoch vygúľajte. Ukladajte na pech vystlaný papierom na pečenie.

    Vytvarované pečivo nechajte finálne nakysnúť zhruba 3 hodiny.

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre so záparou pri teplote 220 st.C. asi 10 a pri 200 st.c. asi 15 minút

    Nezabúdajte že každá rúra pečie inak a preto ich treba sledovať, aby mali tú správnu farbu.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Dokonale nedokonalé pečivo s chedarom?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 50 g LM
  • 540 g hladkej chlebovej múky (najlepšie manitoba)
  • 290 g vody
  • 15 g soli
  • 30 g masla
  • 1 čl slad
  • 150 g na kocky nakrájaný syr chedar