Zdielať recept

Zrniečkové žemle

Spracovanie:

  • Recept je na 10 žemlí:

    Popredu si pripravte záparu z mixu zrniek. Ja som použila čierny sezam, modrý mak, zlatý a hnedý ľan, dyňové semienka, ovsené vločky a pridala som ražnú celozrnnú múku.

    Ak dáte z každého jednu hrsť, bude to dosť aj na ďalšie pečenie napríklad do chlebíka. Zalejte zovretou vodou vychladnutou asi na 70 St.c. Odskúšate tak, ze do nej môžete ponoriť prst a udržíte ho tam. Skladovať môžete v chladničke par dní.

    Postup:

    1. Suroviny vymieste na kompaktné cesto, ktoré je pekne elastické a odliepa sa od misy. Mne to trvalo asi 20 minút.
    2. Pridajte zrniečka a krátko premieste.
    3. Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok 6-9 hodín
    4. Vytvarujte žemle a nechajte finálne nakysnúť 3 hodiny.
    5. Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri 210 st.c. približne 15 minút so záparou a 20 minút bez zápary

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Zrniečkové žemle?
Kliknutím vyberte

Suroviny na cesto:

  • 100 g kvások
  • 500 g Manitoba alebo pšeničná chlebová
  • 200 g Špaldová hladká
  • 200 g jednozrnka celozrnná alebo iná celozrnná pšeničná múka.
  • 650 g mlieko
  • 50 g husacia, kačacia alebo bravčová masť
  • 2 čl. Slad
  • Soľ