Mandľové podkovičky pre šťastie

Prečo je práve podkova symbolom šťastia?

Podkovy chránia kopytá koní, a kone kedysi považovali za nebeské zvieratá.

Symbolizovali mladosť, silu a mužnosť. Konská podkova môže – podľa legiend a starých rozprávaní – odvrátiť od človeka nešťastie. Správne ukutá pripomína písmeno C a preto ju dokonca pokladajú za symbol mena Christus (Kristus).

Podkova ako darček pre šťastie podľa starej tradície. Je aj symbol šťastia, prosperity a hojnosti. Majiteľa podkovy chráni pred ochoreniami a nešťastím. A čo tieto sladké podkovičky? Ak Vám už neprinesú vytúžené šťastie, lebo ich zjete skôr, ako to stihnú, nech Vám aspoň vyčaria úsmev na tvári a blaho na jazýčkoch.

Postup:

  • Z ingrediencií si vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem.

    Medzitým si pripravíme plnky zmiešaním všetkých ingrediencií sneh z bielkov pridávame až po úplnom vychladnutí. (Plnky si môžete zvoliť aké chcete. )

    Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a rozdelíme ho na 100 g bochníčky, ktoré vygúľame a necháme 20 min. odpočívať.

    Bochníčky vygúľame na placku hrubú asi 3-5 mm, naplníme štedro plnkou. zrolujeme, konce vygúľame medzi dvoma dlaňami, zatočíme a ukladáme na plech na ktorom máme papier na pečenie.

    Necháme finálne nakysnúť 3 hodiny. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami, posekanými orechami, alebo makom, či sezamom.

    Pečieme pri teplote 180 St. C. asi 30 minút do zlato-hneda.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mandľové podkovičky pre šťastie?
Kliknutím vyberte

Suroviny na cesto:

  • 100 g LM
  • 400 g hrubej pšeničnej múky
  • 150 g polohrubej pšeničnej múky
  • 275 g mlieka
  • 100 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 žĺtka
  • štipka soli
  • kôra z jedného citróna

Plnky

  • Mandľová plnka: 600 g vlašských orechov, 100 g cukru, 300 g horúce mlieko, 1 vanilkový cukor, kôra z 1 citróna
  • Maková plnka: 600 g mletého maku, 150 g kryštálového cukru, 400 g horúce mlieko, kôra z 1 citróna, sneh z 2 bielka (ja som robila len z 400 g maku a 300 ml mlieka a pridala som 10 lyžíc lekváru a nerobila som už lekvárovú plnku)
  • Tvarohová plnka: 400 g jemného tvarohu, 150 g cukru, 2 vanilkové pudingy (prášok), 4 žĺtky, 1 vanilk. cukor
  • Orechová plnka: 600 g mletých mandlí , 150 g cukru, 300 g horúce mlieko, 1 vanilkový cukor, kôra z 1 citróna, sneh z 2 bielkov
  • Lekvárová plnka: 10 lyžíc slivkového lekváru, 2 čl mletej škorice