Postup:
-
Všetky suroviny spolu vymiesiť, cesto rozdeliť na dve polovičky a do čokoládového cesta pridať 100 g kakao rozrobené v ½ šálky vody
Vymiesené a rozdelené cesto nechať nakysnúť na dvojnásobok objemu. Trvá to asi 9 hodín pri izbovej teplote.
Vykysnuté cestá premiestnime na pomúčenú dosku a jedno po druhom vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 mm, spodné natrieme slivkovým lekvárom (ja som nenatrela, ale nabudúce to tak určite urobím. k perníku to patrí) a naňho položíme druhé cesto. Môžeme si pri tom pomôcť tak, že cesto vaľkáme na papieri na pečenie a ten potom preklopíme na spodné cesto. môžeme ho potom ešte roztiahnuť a dotvarovať podľa spodného. Pri vaľkaní musíme priebežne podsýpať pod cesto jemne múku, aby sa nám neprilepilo.
Spojené cestá stočíme na roládu , kraj natrieme vodou, aby sa nám neotvárala a „prilepíme“ kraj vrchného cesta.
Roládu premiestnime do formy na pečenie a necháme finálne nakysnúť 3-4 hodiny pri izbovej teplote.
Pečieme na 230 st. prvých 5-10 min. a potom teplotu znížime na 180 a pečieme ďalších 35 minút.
Či je bábovka dopečená zistíme, ak do nej pichneme drevenú špajdľu, a nebude po vybratí lepkavá. Alebo tiež tak, že sa musí odliepať od krajov formy.
Vyklopte ju, môžete poliať čokoládou, alebo cukrovou polevou a posypať orechami, alebo čo Vás napadne.
dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 150 g LM (alebo 1,5 lyžice ražného kvásku)
- 200 g Špaldová hladká múka
- 450 g Pšeničná hladká múka 00, alebo T650, alebo Manitoba 00
- 150 g kryštálový cukor
- 100g smotana na šľahanie, alebo jogurt
- 100 g voda
- 150 g vychladnuté pyré z hokaido dyne (ak nebude dyňa, pokojne urobte kašu so zaparených ovsených vločiek. dajte si ich do nádobky a zalejte po vrch horúcou 75 st. C. vodou. Musíte v nej udržať ponorený prst. Vymiešajte a nechajte vychladnúť.)
- 70 g rum
- 1 vajíčko
- 200 g maslo
- 2 lyžice majolky
- kôra z jedného pomaranča
- štipka soli
Korenie:
- 1 kávová lyžička mletý mušk. orech
- 1 kávová lyžička kardamon
- 1 kávová lyžička badyán
- 1 čajová lyžička škorica
- (alebo 1 PL perníkového korenia)