Postup:
-
Recept:
Táto torta sa robí hlavne vtedy, keď už máte plnú chladničku bielkov a neviete čo s nimi. Takže môj recept je na veľké množstvo, ale ja Vám ho rozmením na drobné.
V mojej verzii vyšla táto veľká torta a ešte 17 minipavloviek, ktoré ak sa dobre vysušia sa dajú krásne skladovať aj mesiac i dlhšie v uzatvorenej nádobe.
Použila som:
681 g vajec (čo je v priemere asi 20 bielkov)
1250 g kryštálového cukru
500 g práškového cukru.
Takže ak chcete robiť len jednu tortu, rozdeľte si to na 3 takže použite:
asi 7 bielkov, alebo 227 g
415 g kryštálového cukru
166 g práškového cukruAk chcete robiť veľkú Pavlovku, rozdeľte si to na polovičku:
10 bielkov
625 g kryštálového cukru
250 g práškového cukru.Alebo ak budete počítať podľa toho koľko máte bielkov, tak na jeden bielok (35g) pridajte 60 g kryštálového cukru a 25 g práškového cukru.
Pripravte si nádobu na sporáku do ktorej dáte zovrieť vodu. Do druhej kovovej nádoby si pripravte bielka a prisypte k nim kryštálový cukor.
Umiestnite to nad vodný kúpeľ a ihneď šľahajte metličkou, inak sa Vám bielka uvaria. Šľaháte pokiaľ sa Vám cukor úplne nerozpustí. Ako dlho záleží od toho, koľko máte bielkov. Mne to trvalo asi 10 minút. Či je cukor v bielkach už celkom rozpustený zistíte, keď si namočíte prst a medzi dvoma bruškami skúsite, či ešte cítite kryštáliky.
Keď máte cukor v bielkach rozšľahaný, prelejete zmes do nádoby od robota a vyšľaháte tuhý sneh. Pred koncom prisypete práškový cukor a ešte chvíľu šľahajte. Pena je vyšľahaná, keď po vytiahnutí metly Vám na nej zostáva penová špička.
A teraz máte viac možností. Alebo si urobíte takúto Rustikálnu Pavlovku ako je na obrázku, a to tak, že si dáte na plech na pečenie kopu peny, v strede ju zatlačíte, aby vznikla akoby miska, a po krajoch pomocou varešky vytvarujete špice tak, že varešku potiahnete od spodu dohora. Alebo si urobíte viac plátov, ktoré neskôr pozliepate krémom nad seba, alebo minipavlovky, ktoré vytvoríte pomocou cukrárenského vrecka so špičkou, alebo jednoducho tak, že urobíte kôpku peny.
Nech sa rozhodnete akokoľvek, penu musíte umiestniť na papier na pečenie, kde sa bude finálne sušiť.
Vytvarované Pavlovky dáte do vopred vyhriatej rúry na 10 min. na 110 stupňov a ďalej sušíte na 80 stupňov. (nikdy nie na vyššej teplote, inak ich nebudete mať takéto krásne biele)
Minipavlovky sa sušia asi hodinu, ak ich chcete dlhšie skladovať, musíte ich sušiť dlhšie, aby boli dokonale vysušené.
Pláty sa sušia asi 1-1,5 hodiny a veľká Rustikálna Pavlovka 2,5-3 hodiny.
Želám Vám aby sa Vám vydarili.
Petronela Burianová
Recenzie receptu
Ingrediencie
- 681 g vajec (čo je v priemere asi 20 bielkov)
- 1250 g kryštálového cukru
- 500 g práškového cukru.
Ak chcete robiť len jednu tortu, rozdeľte si to na 3, takže použite:
- asi 7 bielkov, alebo 227 g
- 415 g kryštálového cukru
- 166 g práškového cukru
Ak chcete robiť veľkú Pavlovku, rozdeľte si to na polovičku:
- 10 bielkov
- 625 g kryštálového cukru
- 250 g práškového cukru
- (Alebo ak budete počítať podľa toho koľko máte bielkov, tak na jeden bielok (35g) pridajte 60 g kryštálového cukru a 25 g práškového cukru.)