Postup:
-
Pri verzii z kvásku si pripravíme 8-10 hod. pred miesením rozkvas. Keď zdvojnásobí objem, zmiešame ho s ostatnými surovinami a vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok.
Vyvaľkáme cesto hrubé asi 4 cm. Veľkým pohárom alebo vykrajovačkou vykrajujeme šišky, ktoré uložíme na plech na pečenie a necháme 3 hodiny prikryté finálne kysnúť.
Pred pečením potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 St. C. Asi 35 minút do zlatova.
Pri verzii z droždia si pripravíme kvások z droždia a mlieka. Tak že teplé, nie horúce mlieko zmiešame s droždím a trochou cukru. Necháme nakysnúť asi 15 minút a zmiešame s ostatnými surovinami. Vymiesime kompaktné cesto ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok asi 1,5-2 hodiny. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 cm a vykrajujeme vykrajovačkou alebo pohárom šišky, ktoré finálne necháme kysnúť ešte asi 15-20 minút.
Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 St.C. asi 35 minút do zlatova
Po upečení necháme vychladnúť prikryté utierkou, na vrch som dala slivkový lekvár a naňho tvaroh rozmiešaný s cukrom.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Verzia z kvásku:
- 200 g rozkvas ( 70 g muka+ 70 g voda + 60 g kvások)
- 1000 g múka
- mlieko 500 g
- cukor 150 g
- maslo 150 g
- 4 žĺtky
Verzia z droždia:
- Rozkvas: ( 70 g mlieka + 80 g drozdia )
- 1070 g múka
- mlieko 500 g
- cukor 150 g
- maslo 150 g
- 4 žĺtky