Zdielať recept

Slivkovo-makový posúch

Robila som dve varianty, jednu z pšeničnej hladkej múky a druhú z celozrnnej a hladkej špaldy. Obidve sa mi páčia a preto Vám ich obe nižšie rozpíšem.

Postup:

  • Cesto je na jeden klasický veľký plech, alebo na dva menšie.

    Pred miesením som si zarobila na obe varianty rovnaký rozkvas:

    100 g kvásku (je jedno aký použijete, ja som použila LM) + 100 g vody + 100 g pšeničnej alebo špaldovej hladkej múky.

    Rozkvas som nechala cez noc asi 7-8 hodín nakysnúť pri izbovej teplote. Dávajte pozor, lebo tento čas je len orientačný. Každý má inú teplotu doma a o chvíľku už bude teplejšie a v lete rozkvas môže byť pripravený už za 4-5 hodín. Podstatné je, aby zdvojnásobil objem a nebol prepadnutý.

    Na cesto som použila:

    Hotový rozkvas
    3 vajcia
    160 g kryštálového cukru (v zdravšej verzii môžete použiť trstinový, kokosový alebo stéviu)
    300 ml mlieka
    100 ml slnečnicového oleja (alebo kokosového oleja)
    300 g múky manitoba (v prípade špaldovej verzie hladká pšeničná špaldová Pernerka)
    300 g polohrubej pšeničná Babičkina voľba (v prípade špaldovej verzie celozrnná pšeničná špaldová)

    Na plnku som použila

    400 g slivkový lekvár
    200 g mletý mak
    200 ml mlieka
    1 ks 7 dcl slivkový komót

    Zo surovín na cesto si vypracujte vláčne nelepivé cesto. Mieste dovtedy pokiaľ sa vám neodliepa do stien misy.

    Cesto bude viac hydratované, nebojte sa toho, pri ďalšom použití na plechu sa len roztiahne rukami.

    Vymiesené cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Mne to trvalo 6 hodín. (čas je zasa len orientačný)

    Zatiaľ si pripravte makovú plnku tak, že necháte zovrieť mlieko a zalejete ním mak, ešte chvíľku povarte a nechajte vychladnúť.

    Po nakysnutí som cesto preniesla a vymastený a múkou vysypaný plech a rukami roztiahla na jeho veľkosť.

    Na cesto som v hrubej vrstve natrela slivkový lekvár, ktorý som pozatláčal veľkou lyžicou do cesta, aby vznikli akoby vlny. Naňho som natrela vychladnutú makovú plnku a na vrch naukladala scedené polovičky sliviek z kompótu.

    Takto som koláč nechala finálne kysnúť 3 hodiny. V lete bude stačiť hodinu-dve. Posúch som piekla v rozohriatej rúre na 200 stupňov 30 - 35 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Slivkovo-makový posúch?
Kliknutím vyberte

Rozkvas

  • 100 g kvásku (je jedno aký použijete, ja som použila LM)
  • 100 g vody
  • 100 g pšeničnej alebo špaldovej hladkej múky

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 3 vajcia
  • 160 g kryštálového cukru (v zdravšej verzii môžete použiť trstinový, kokosový alebo stéviu)
  • 300 ml mlieka
  • 100 ml slnečnicového oleja (alebo kokosového oleja)
  • 300 g múky manitoba (v prípade špaldovej verzie hladká pšeničná špaldová Pernerka)
  • 300 g polohrubej pšeničná Babičkina voľba (v prípade špaldovej verzie celozrnná pšeničná špaldová)

Plnka

  • 400 g slivkový lekvár
  • 200 g mletý mak
  • 200 ml mlieka
  • 1 ks 7 dcl slivkový komót