Spracovanie:
-
1. Krok Autolýza – zmieša sa múka s tekutinami a nechá sa autolyzovať 2 hodiny.
2. Krok Fermentolýza – k autolyzovanému cestu sa primieša kvások a nechá sa fermentolyzovať 1 hodinu.
3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné prísady a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
4. Krok preklady každých 30-45 minút po dobu 5 hodín
5. Stočenie do ošatky
6. 1 hodina v ošatke pri izbovej teplote
7. 12 hodín v ošatke v chladničke pri 7 St.C.
8. Pečenie vo vopred vyhriatej rúre (ja pečiem v liatinovom hrnci) na 250 St.C. 15 minút a na 200 St. C. ďalších 30 minút. Ak pečiete bez nádoby, prvých 15 minút sa pečie so záparou.
Krájať až po vychladnutí asi 3 hodiny. Aj keď taký teplý chlebík je najlepší. Zostane Vám ale po rozkrojení vlhký. Práve preto, aby vlhkosť prirodzene vyšla cez kôrku by mal chlieb chladnúť prikrytý utierkou na mriežke.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Ingrediencie
- 250 g Špaldová hladká
- 250 g Manitoba
- 70 g Špaldová celozrnná
- 210 g voda
- 210 g pivo
- 60 g ražný kvások
- 1,5 č.l. soľ
- 1 č.l. čokoládový slad