Zdielať recept

Jednoduchý Hruškový posúch

Keď som bola malá často sa piekli báleše. Aspoň u nás v Trnave sa im tak hovorilo. Boli rôzne na sladko i na slano. Najviac mi v pamäti utkveli slivkové a smotanové s cibuľkou. Najčastejšie sa robili v lete, keď bolo čerstvé ovocie. Je to vlastne jednoduchý posúch s čímkoľvek, čo máte radi. Ak chcete slanú verziu, jednoducho vynecháte cukor a prisolíte si cesto. Mne na ňom najviac chutila tá časť, kde bolo najviac ovocia a kraje som odkladala na bok. Ja som si recept naňho prispôsobila tak, aby bol šťavnatý celý aj s krajmi, na ktorých nie je ovocie. Robila som ho s hruškami. Je výborný a chcem sa s receptom naňho s Vami podeliť.

Robila som dve varianty, jednu z pšeničnej hladkej múky a druhú z celozrnnej a hladkej špaldy. Obidve sa mi páčia a preto Vám ich obe nižšie rozpíšem. Cesto je na jeden klasický veľký plech, alebo na dva menšie.

Postup:

  • Pred miesením som si zarobila na obe varianty rovnaký rozkvas:

    100 g kvásku (je jedno aký použijete, ja som použila LM) + 100 g vody + 100 g pšeničnej alebo špaldovej hladkej múky.

    Rozkvas som nechala cez noc asi 7-8 hodín nakysnúť pri izbovej teplote. Dávajte pozor, lebo tento čas je len orientačný. Každý má inú teplotu doma a o chvíľku už bude teplejšie a v lete rozkvas môže byť pripravený už za 4-5 hodín. Podstatné je, aby zdvojnásobil objem a nebol prepadnutý.

    Na cesto som použila:

    Hotový rozkvas
    3 vajcia
    160 g kryštálového cukru
    280 ml mlieka
    100 ml slnečnicového oleja
    300 g múky manitoba (v prípade špaldovej verzie hladká pšeničná špaldová Pernerka)
    300 g polohrubej pšeničná Babičkina voľba (v prípade špaldovej verzie celozrnná pšeničná špaldová)
    2 nastrúhané hrušky

    Z uvedených surovín okrem hrušiek si vypracujte vláčne nelepivé cesto. Mieste dovtedy pokiaľ sa vám neodliepa do stien misy. Keď je vymiesené, pridajte nahrubo nastrúhané hrušky a ešte chvíľku premieste.

    Cesto bude viac hydratované, nebojte sa toho, pri ďalšom použití na plechu sa len roztiahne rukami.

    Vymiesené cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Mne to trvalo 6 hodín. (čas je zasa len orientačný)

    Po nakysnutí som cesto preniesla a vymastený a múkou vysypaný plech a rukami roztiahla na jeho veľkosť. Napoly rozkrojené hrušky som dobre zatlačila do cesta a nechala finálne kysnúť 3 hodiny. V lete bude stačiť hodinu-dve. Posúch som piekla v rozohriatej rúre na 200 stupňov 30 minút.

    V priebehu pečenia si na vrch posúchu pripravte polevu: 180 g roztopeného masla i zmiešajte s 1 balíčkom vanilkového a 1 balíčkom škoricového cukru. Posúch po upečení polejte alebo potrite touto polevou a dajte ešte na 5 minút zapiecť.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jednoduchý Hruškový posúch?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g kvásku (je jedno aký použijete, ja som použila LM) + 100 g vody + 100 g pšeničnej alebo špaldovej hladkej múky

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 3 vajcia
  • 160 g kryštálového cukru
  • 280 ml mlieka
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 300 g múky manitoba (v prípade špaldovej verzie hladká pšeničná špaldová Pernerka)
  • 300 g polohrubej pšeničná Babičkina voľba (v prípade špaldovej verzie celozrnná pšeničná špaldová)
  • 2 nastrúhané hrušky