Postup:
-
Verzia s kváskom:
Rozkvas: 50 g pšeničného kvásku+ 50 g mlieka + 50 g pšeničnej múky.
300 g kyslá smotana, 3 vajcia, 325 g pšeničná, alebo špaldová hladká múka, 150 g maslo, 180 g cukor, 1,5 g lyžičky sódy bicarbóny, šťava a kôra z 1,5 citróna, 2 vanilkové cukre, 300 g čučoriedok, vanilka
8-10 hodín vopred si pripravte rozkvas a počkajte než zdvojnásobí objem Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom, pridajte ostatné suroviny vrátane rozkvasu a vymiešajte. Nechajte odpočívať pri izbovej tepote aby kvások spracoval múku asi 6 hodín.
Do misky si nasypte trochu múky a vyváľajte v nej čučoriedky. Vďaka tomu neklesnú na dno formy. Jemne ich primiešajte do cesta
Vymastite si formu na pečenie a vysypte múkou.
Cesto prelejte do formy na pečenie a nechajte kysnúť ešte 2 hodiny,
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C 50-60 minút. Skúste špajdlou, či je bábovka prepečená. Vyklápajte opatrne, je krehká.
Verzia bez kvásku:
300 g kyslá smotana, 50 g mlieka, 3 vajcia, 375 g pšeničná, alebo špaldová hladká múka, 150 g maslo, 180 g cukor, 1,5 g lyžičky sódy bicarbóny, šťava a kôra z 1,5 citróna, 2 vanilkové cukre, 300 g čučoriedok, vanilka
Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom, pridajte ostatné suroviny a vymiešajte.
Do misky si nasypte trochu múky a vyváľajte v nej čučoriedky. Vďaka tomu neklesnú na dno formy. Jemne ich primiešajte do cesta
Vymastite si formu na pečenie, vysypte múkou a nalejte do nej cesto.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C 50-60 minút. Skúste špajdlou, či je bábovka prepečená. Vyklápajte opatrne, je krehká.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Verzia s kváskom:
- Rozkvas: 50 g pšeničného kvásku+ 50 g mlieka + 50 g pšeničnej múky.
- 300 g kyslá smotana
- 3 vajcia
- 325 g pšeničná, alebo špaldová hladká múka
- 150 g maslo
- 180 g cukor
- 1,5 g lyžičky sódy bicarbóny
- šťava a kôra z 1,5 citróna
- 2 vanilkové cukre
- 300 g čučoriedok
- vanilka
Verzia bez kvásku:
- 300 g kyslá smotana
- 50 g mlieka
- 3 vajcia
- 375 g pšeničná, alebo špaldová hladká múka
- 150 g maslo
- 180 g cukor
- 1,5 g lyžičky sódy bicarbóny
- šťava a kôra z 1,5 citróna
- 2 vanilkové cukre
- 300 g čučoriedok
- vanilka