Postup:
-
Vypracovať kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok.
Vytvarujeme bochníky zhruba 180 - 200 g, utiahneme a necháme odpočívať 20 min. zakryté utierkou. Vytvarujeme akýkoľvek tvar. Ja som vyvaľkala 3 bochníky na asi 20 cm pramene a zaplietla tučný vrkoč.
Finálne necháme nakysnúť 3 hodiny.
Potrieme bielkom, alebo celým rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa želania semiačkami.
Pečieme prvých 10 min. pri teplote 240 st. C. a ďalších 30 min. pri teplote 180 st.C.
Recenzie receptu
“vynikajuce, s cestom sa velmi dobre pracuje, odporucam...”
Rozkvas:
- 150 g LM alebo lyžica ražného kvásku
- 150 g Manitoba, alebo hladká pšeničná múka T 650 alebo 0
- 150 g voda
Tanzhong:
- 200 g mlieko
- 40 g Manitoba
- (V mlieku sa rozmies múka a zohrieva sa za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor aby sa nevytvorili hrudky.)
Cesto:
- Hotový rozkvas
- Vychladnutý Tanzong
- 250 g Špaldová hladká Pernerka
- 50 g Celozrnná jednozrnka (alebo CZ Raž)
- 600 g Manitoba (alebo pšeničná hladká T650, alebo 0)
- 4 lyžice oleja
- 350 g mlieko
- 60 g voda
- Sladenka
- soľ
Na posyp:
- Sezam