Postup:
-
Z uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré s odliepa od stien misy. Ak sa Vám zdá riedke, prisypte ešte múku, ak s Vám zdá naopak husté, pridajte trochu vody. Každá múka saje inak a preto je treba konzistenciu prispôsobiť. cesto nechajte finálne nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Pri kváskovej verzii to môže trvať asi 8 hodín, pri verzii z droždia 1,5-2 hodiny.
Z nakysnutého cesta vytvarujte pečivo podľa vlastného želania a nechajte finálne nakysnúť. Pri kváskovej verzii 3 hodiny, pri verzii z droždia asi 15-20 min.
Pečte na 180 St.C. asi 35 minút.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Kvásková verzia:
- 150 g rozkvas (50 g ražného kvásku, alebo LM + 50 g vody + 50 g pšeničnej hladkej múky. Nechajte zdvojnásobiť objem a použite do cesta)
- 550 g špaldovej hladkej múky
- 150 g cukru
- 350 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 150 g kyslej smotany
- nemletý mak
- 2 č.l. kardamón
- 2 vajcia
- štipka soli
Verzia z droždia:
- Rozkvas (40 g droždia rozrobte v 50 g vlažného mlieka a lyžičkou soli. Nechajte 15-20 minút nakysnúť a použite do cesta.)
- 600 g špaldovej hladkej múky
- 150 g cukru
- 350 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 150 g kyslej smotany
- nemletý mak
- 2 č.l. kardamón
- 2 vajcia
- štipka soli