Zdielať recept

Špenátovo-syrový koláč

Tento úžasný špenátovo-syrový koláč môžete kľudne urobiť ako hlavné jedlo a k nemu dobrú krémovú polievočku. Je naozaj výborný. Recept je na dva koláče v okrúhlej forme, alebo na jeden na plechu.

Postup:

  • Vymieste kompaktné cesto, ktoré sa Vám odliepa od misy a je pekne elastické. Nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 6-8 hodín.

    Medzi tým si pripravte špenátovú náplň. Náplň je na jeden koláč. Urobíte ju z dvoch mrazených špenátov, ktoré necháte rozmraziť a na sitku odkvapkať, zmiešajte s 4 vajíčkami, a 4-6 roztlačenými strúčikmi cesnaku. K špenátu primiešajte 300-400 g feta syra nakrájaného na kocky a 200 g mozarely. Syry môžete meniť podľa toho, aké máte radi. Namiesto syra môžete pridať aj bryndzu. Ak robíte na plechu, použite 3- 4 mrazené špenáty. a tiež viac syra. Ja som doprostriedka okrúhleho koláča dala syr typu Hermelín.

    Vykysnuté cesto rukami roztiahnite na plech, alebo rozdeľte na dve časti a dajte do okrúhlej formy. (Druhú polovičku cesta môžete dať aj zamraziť). Na krajoch cesto vytiahnite tak, aby robilo korýtko, do ktorého budete dávať pripravený špenát so syrom.

    Cesto na plechu, alebo vo forme nechajte finálne nakysnúť 2 hodiny, potom na cesto dajte náplň a nechajte ešte 1 hodinu dokysnúť.

    Pečte na teplote 180 St.C. asi 45-55 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Špenátovo-syrový koláč?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 210 g rozkvas (70 g kvásku LM alebo ražného, 70 g múky, 70 g vody) nechajte nakysnúť tak, aby zdvojnásobil objem.

K hotovému rozkvasu primiesiť:

  • 350 g hladká pšeničná múka
  • 300 g polohrubá múka
  • 200 g voda
  • 200 g kyslá smotana
  • 2 č.l. soli.