Postup:
-
Recept na 4 ks malých bochníkov, alebo 8-10 minimazancov :
Asi 16-20 hodín pred pečením si nakŕmte 50 g kvásku Lievito madre so 100 g múky a 50 g vody ( pomerom 1:2:1 - pomer kvások:múka:voda) a nechajte zdvojnásobiť objem. Pri ďalšom použití musí byť kvások na maxime, nesmie začať klesať.
Asi 10 hodín pred pečením si pripravte rozkvas (doba záleží od toho, ako máte doma teplo):
150 g kvásku Lievito Madre + 150 g múky + 150 g vody
Necháme nakvasiť na dvojnásobok
Namočte si 200 g hrozienka, višne, čerešne, alebo iné sušené drobné alebo nadrobno nakrájané ovocie do rumu. Pred miesením cesta si ich sceďte a vytlačte tekutinu. Je možné, že budete musieť do cesta pridať trochu múky, ak použijete takto namočené ovocie.
Cesto:
450 g Rozkvas
800 g Manitoba. Ak pouzijete inu muku treba jej pridat viac. Manitoba saje viac tekutiny
250 g mlieko
100 g med
100 g cukor
150 g masla
2 celé vajcia
4 žĺtky
Citrónová kôra z jedného citróna
Pomarančová kôra z jedného pomaranča
150 g kandizovaného ovocia (pomaranč, citron, a iné ovocie)
200 g ovocia, ktoré si móžete deň vopred namočiť v rume. Uberte ale 20 g mlieka zo zakladneho receptu. (môže byť aj bez rumu)
100 g mandle, alebo orechy (nemusí byť)
1 č.l. Muškátový oriešokNa potretie:
Bielka rozrobené s trochou mliekaNa ozdobenie:
plátky mandlíNa finálne kysnutie:
košíčky s priemerom 16 cm, alebo malé guľaté ošatky.V hnetači vypracujte cesto z rozkvasu, múky a mlieka. Az budú suroviny spojené, pridajte striedavo vajcia, žĺtka, cukor a med. Nakoniec pridajte celkom zmaknuté maslo a vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa odo dna nádoby. nakoniec pridajte ostatné suroviny. Môže to celkom trvať i 20-25 minút.
Cesto nechajte nakysnúť než zdvojnásobí objem. Môže to trvať asi 8-10 hodín.
Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku, rozdeľte na 4 časti a stočte do bochníka. Môžete nechať nakysnúť finálne voľne, alebo v ošatke, alebo papierovom košíku.
Po nakysnutí pred pečením potrite vajíčkom, posypte plátkami mandlí a narežte do kríža.
Pečte pri teplote 180 St.C. vo vopred vyhriatej rúre asi 45-50 minút. Skúste špajdlou, pichnutím do mazanca, či je už upečený. Ak nie je špajdla lepkavá po vybratí, je hotový.
Príklad načasovania:
12.00 si nakŕmte kvások LM a nechajte zdvojnásobiť.
22.00 si urobte rozkvas
8.00 zarobte cesto, ktoré prekladajte každých 45 minút po dobu 3 hodín a potom nechajte zdvojnásobiť objem. Toto môže trvať 10 hodín
18.00 stočte nakysnuté cesto voľne do bochníka, alebo do ošatky, alebo do papierového košíka a nechajte 3 hodiny nakysnúť.
21.00 Pečte.
Dobrú chuť Želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie 16-20 hodín pred pečením
- 50 g kvásku Lievito madre
- 100 g múky a 50 g vody ( pomerom 1:2:1 - pomer kvások:múka:voda)
Ingrediencie 10 hodín pred pečením
- 150 g kvásku Lievito Madre + 150 g múky + 150 g vody
- 200 g hrozienka
- višne/čerešne/ iné sušené drobné alebo nadrobno nakrájané ovocie do rumu
Cesto:
- 450 g Rozkvas
- 800 g Manitoba. Ak pouzijete inu muku treba jej pridat viac. Manitoba saje viac tekutiny
- 250 g mlieko
- 100 g med
- 100 g cukor
- 150 g masla
- 2 celé vajcia
- 4 žĺtky
- Citrónová kôra z jedného citróna
- Pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 150 g kandizovaného ovocia (pomaranč, citron, a iné ovocie)
- 200 g ovocia, ktoré si móžete deň vopred namočiť v rume. Uberte ale 20 g mlieka zo zakladneho receptu. (môže byť aj bez rumu)
- 100 g mandle, alebo orechy (nemusí byť)
- 1 č.l. Muškátový oriešok
- Na potretie: Bielka rozrobené s trochou mlieka
- Na ozdobenie: plátky mandlí
- Na finálne kysnutie: košíčky s priemerom 16 cm, alebo malé guľaté ošatky.