Ražný chlieb nie je tak nadýchaný, ako pšeničný, ale je oveľa zdravší a má výraznú chlebovú chuť.
Suroviny
300 g ražný rozkvas
300 g ražná chlebová múka
250 ml voda
1 PL
Voliteľné: soľ, semienka, ovsené vločky
Na vysypanie ošatky zemiakový škrob
Asi 6-8 hodín pred pečením si pripravte rozkvas a to tak, že zmiešate 1 PL ražného kvásku + 150 g vody + 150 g múky.
Čas je len orientačný, nakoľko záleží od okolitej teploty a sily kvásku, ako rýchlo Vám rozkvas nakvasí.
Musí ale zdvojnásobiť objem a nesmie začať klesať. Keď má vyrovnanú hladinu, je pripravený na ďalšie miesenie.
Po nakvasení rozkvasu k nemu pridajte ostatné suroviny, dobre premiešajte varechou, alebo rukou. Ražný chlieb sa nemusí nemiesiť v robote, cesto obsahuje len malé množstvo lepku, preto bude mať konzistenciu hustého blata.
Na druhej strane ražné cesto môžete miesiť, nakoľko predsa len obsahuje určité množstvo lepku, ktoré sa dokáže rozvinúť len mechanicky a to len rýchlym miesením, nakoľko ražná múka obsahuje aj sliz, ktorý pri zmiešaní s vodou obalí lepok a ten sa nedokáže rozvinúť. Ak chcete lepku pomôcť, dosiahnete to práve vymiesením v robote.
Cesto len dobre premiešajte a vyklopte na naolejovanú, alebo pomúčenú dosku.
Na doske cesto ešte trochu poprekladajte a to takým spôsobom ako keby ste ho z každej strany skladali smerom nahor a dostredu. Potom ho otočte spojom dolu a ešte ho točením pomocou dlaní trochu vytvarujte do okrúhleho, alebo do oválneho bochníka. Podľa toho, akú máte ošatku.
Chlebík uložíte do vopred vysypanej ošatky. Na vysypanie používajte zemiakový škrob.
Chlieb môžete upiecť tiež vo forme na tehličku, ktorú musíte vymastiť a vysypať múkou, alebo ovsenými vločkami, ktoré sa na tehličku pekne nalepia. V tomto prípade chlieb tvarujte do valca, ktorý uložíte do pripravenej formy.
Cesto nechajte kysnúť vo forme asi 4-6 hodín. musí asi o 1/3 zväčšiť objem a na povrchu musí mať praskliny.
Ak Vám chlieb kysne v ošatky, vyklopte ho na vopred vyhriaty plech, ktorý vyložíte papierom na pečenie.
Rúru si nahrejte na 250 °C a pečieme 15 minút so záparou, potom znížime teplotu na 200 °C a pečte ďalších 40 bez zápary.
Ak pečiete vo forme, 10 minút pred koncom pečenia chleba vyberte z formy a dopečte bez nej .
Ražný chlieb by mal vychladnúť minimálne 5 hodín, ideálne je až do druhého dňa.
Želám Vám veľa chutných zdravých bochníkov ražného chlebíka.
Petronela
Komentáre (12)
Marianna 3. januára 2022
Dobrý večer Petronela
Ak chcem použiť ražnú celozrnnú, pomer voda múka zostáva? Či sa mení? Ďakujem
Petronela Burianová 7. januára 2022
Dobrý deň. Keďže je to veľmi hydratovaný chlieb, kľudne môže zostať.
ludka 24. júla 2021
dobrý deň, môžem piecť tehličku aj v nádobe s poklopom?…bo všade vidím recepty len buď na plechu alebo v otvorenej forme so záparou… bo som ich skúšala viac krát piecť ale len zakryté, a nie je to ono.. tak by som chcela vedieť.. či v tomto nie je chyba.. ďakujem
Petronela Burianová 7. augusta 2021
Dobrý deň, tehlička sa nikdy nepečie na plechu a ani so záparou. Tehlička sa pečie vo forme bez poklopu, lebo sa musí nejakým spôsobom odpariť
Marta 23. júna 2020
Dobrý deň Peťka.
Viem, že je to ražný chlebík, ale žiaľ doma už nemám RK, iba LM. Dal by sa prosím aj z neho urobiť tento chlebík, ak áno, ako by som mala postupovať? Ďakujem za odpoveď.
Petronela Burianová 24. júna 2020
Z LM si môžete veľmi ľahko prekŕmiť časť ražnou múkou a upečiete ražný chlebík.
Daria 6. mája 2020
Pekne pozdravujem. Tento chlebík sa nepečie so záparou?
adm1n 26. mája 2020
Všetky chlebíky sa pečú so záparou
adm1n 27. mája 2020
už beriem automaticky, že sa pečú všetky so záparou
Petronela Burianová 3. júna 2020
Ano, ak nepečiete v nádobe, tak všetky chlebíky je dobré piecť so záparou.
Jana 4. mája 2020
Ďakujem za recept a tento super blog. Chlebík vyskúšam v priebehu tohto týždňa. Ak chcem vysypať formu vločkami, musím ich predtým namočiť do vody?
adm1n 4. mája 2020
Nie, len postriekajte chlebík vodou z rozprašovača a na to rozsypte vločky