Spracovanie:
-
Pšeničný rozkvas: 120 g LM + 130 g pšeničná múka + 130 g voda
rozkvas nechať zdvojnásobiť objem pri izbovej teplote teraz v zime asi 8 - 10 hodín.
Cesto:
380 g hotový rozkvas
900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
380 ml mlieka
100 g oleja
150 g cukor
Zo surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré sa musí celkom odliepať od stien misy. Miesenie môže trvať asi 25 minút. Po vymiesení nechajte cesto nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to asi 8-10 hodín. Záleží od teploty ktorú máte v miestnosti. v lete to môže byť i polovičný čas.
Medzitým si pripravte makovú a orechovú plnku
Plnky:
Maková:
250 g zomletého maku zalejte so 100 ml. mlieka, pridajte 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu a nechajte celkom vychladnúť.
Orechová:
250 g zomletých orechov, alebo mandlí zalejte so 100 ml. mlieka, pridajte 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu a nechajte celkom vychladnúť.
Po nakysnutí si cesto premiestnite na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdeľte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte a naplňte plnkou. Zrolujte do závinu a obidve časti prepleťte vzájomne a zatočte do tvaru venca. Nechajte finálne nakysnúť 3 hodiny.
Pred pečením potrieť bielkom a môžete posypať makom, alebo inými zrniečkami
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 45 minút.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Pšeničný rozkvas:
- 120 g LM
- 130 g pšeničná múka
- 130 g voda
Cesto:
- 380 g hotový rozkvas
- 900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
- 380 ml mlieka
- 100 g oleja
- 150 g cukor
Maková plnka
- 250 g zomletého maku
- 100 ml. mlieka
- 3 lyžice cukru
- 50 g masla
- trochu rumu
Orechová plnka
- 250 g zomletých orechov
- 100 ml. mlieka
- 3 lyžice cukru
- 50 g masla
- trochu rumu