Spracovanie:
-
Recept je na 4 malé bochníky, alebo dva väčšie.
Asi 16-20 hodín pred pečením si nakŕmte 30 g kvásku Lievito madre so 80 g múky a 40 g vody a nechajte zdvojnásobiť objem. Pri ďalšom použití musí byť kvások na maxime, nesmie začať klesať.
Asi 10 hodín pred pečením si pripravte rozkvas (doba záleží od toho, ako máte doma teplo):
150 g kvásku Lievito Madre + 150 g múky + 150 g vody
Necháme nakvasiť na dvojnásobok
Namočte si 200 g hrozienka, višne, čerešne, alebo iné sušené drobné alebo nadrobno nakrájané ovocie do rumu. Pred miesením cesta si ich sceďte a vytlačte tekutinu. Je možné, že budete musieť do cesta pridať trochu múky, ak použijete takto namočené ovocie.
Ak robíte verziu z droždia, pripravte si rozkvas z časti mlieka z receptu, lyžičky cukru a 40 g droždia, ktorý necháte nakysnúť asi 20 min. na teplejšom mieste.
košíčky s priemerom 16 cm, na malé mazance, alebo košíky s priemerom 20 cm na veľké mazance. môžete ich ale piecť aj bez košíka, košík je len estetická záležitosť. Alebo môžete mazanec nechať kysnúť v guľatej ošatke a pred pečením vyklopit.
V hnetači vypracujte cesto z rozkvasu, múky a mlieka. Až budú suroviny spojené, pridajte striedavo vajcia, žĺtka, cukor a med. Nakoniec pridajte celkom zmäknuté maslo a vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa odo dna nádoby. nakoniec pridajte ostatné suroviny. Môže to celkom trvať i 20-25 minút.
Cesto nechajte nakysnúť než zdvojnásobí objem. Môže to trvať asi 8-10 hodín pri verzii z kvásku a pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku, rozdeľte na 4 časti a stočte do bochníka. Môžete nechať nakysnúť finálne voľne, alebo v ošatke, alebo papierovom košíku. Pri verzii z kvásku to trvá asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
Po nakysnutí pred pečením potrite vajíčkom, posypte plátkami mandlí a narežte do kríža.
Pečte pri teplote 180 St.C. vo vopred vyhriatej rúre asi 45-50 minút. Skúste špajdlou, pichnutím do mazanca, či je už upečený. Ak nie je špajdla lepkavá po vybratí, je hotový.
Príklad načasovania:
12.00 si nakŕmte kvások LM a nechajte zdvojnásobiť.
22.00 si urobte rozkvas
8.00 zarobte cesto, ktoré prekladajte každých 45 minút po dobu 3 hodín a potom nechajte zdvojnásobiť objem. Toto môže trvať 10 hodín
18.00 stočte nakysnuté cesto voľne do bochníka, alebo do ošatky, alebo do papierového košíka a nechajte 3 hodiny nakysnúť.
21.00 Pečte.
Dobrú chuť Želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Kvások nakrmiť pomerom
- 30 g kvásku Lievito madre
- 80 g múky
- 40 g vody
Rozkvas
- 150 g kvásku Lievito Madre
- 150 g múky
- 150 g vody
Cesto:
- 450 g Rozkvas (alebo 40 g čerstvého droždia)
- 800 g Manitoba. Ak použijete inú múku treba jej pridať viac. Manitoba saje viac tekutiny
- 250 g mlieko
- 100 g med
- 100 g cukor
- 150 g masla
- 2 celé vajcia
- 4 žĺtky
- Citrónová kôra z jedného citróna
- Pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 150 g kandizovaného ovocia (pomaranč, citron, a iné ovocie)
- 200 g ovocia, ktoré si môžete deň vopred namočiť v rume. Uberte ale 20 g mlieka zo zakladaného receptu. (môže byť aj bez rumu)
- 100 g mandle, alebo orechy (nemusí byť)
- 1 č.l. Muškátový oriešok
- Na potretie: Bielka rozrobené s trochou mlieka
- Na ozdobenie: plátky mandlí
- Na finálne kysnutie: košíčky s priemerom 16 cm, alebo malé guľaté ošatky.